Alles ligt stil in de grootste Griekse haven
ATHENE – Een groep Griekse stakers heeft woensdag de haven van Piraeus geblokkeerd, waardoor duizenden reizigers zijn gestrand. „Alles ligt stil”, aldus de Griekse kustwacht.
De stakende Griekse havenarbeiders beletten honderden passagiers om in de haven van Piraeus aan boord te gaan van de ferry’s die ze naar vakantie-eilanden in de Egeïsche Zee zouden moeten brengen.
Een rechter verklaarde de staking eerder nog illegaal, maar zonder resultaat. Aangekondigd is dat de staking in Piraeus in ieder geval tot vanmorgen vroeg zou duren.
Toeristen kwamen woensdag in alle vroegte al naar de haven nadat ferrymaatschappijen hadden aangegeven dat de geplande overtochten toch doorgang zouden vinden. Die aankondiging kwam direct nadat de rechter de staking illegaal had verklaard. Ten minste vijf boten zouden naar de Cycladen –een belangrijke toeristische trekpleister– vertrekken en andere naar het zuidelijke eiland Kreta. De havenarbeiders gooiden echter roet in het eten.
Twee van de veertien vakbonden die de havenwerkers in de grootste haven van het land vertegenwoordigen, namen deel aan de 24 uursstaking die werd uitgeroepen door PAME, een door de Communistische Partij gesteunde arbeidersbeweging. Een van de stakers zei dat de actie voortgezet wordt en dat de passagiers die hun reisplannen in duigen zien vallen „slachtoffers van de regering zijn.”
Vakbondsleden uit verschillende sectoren, onder wie ziekenhuispersoneel, bouwvakkers en accountants, sloten zich bij de staking van PAME aan. De Griekse publieke omroep ging 24 uur uit de lucht en spoorwegpersoneel hield werkonderbrekingen van twee uur. Honderden stakers hielden een protestmars in het centrum van Athene, terwijl ze leuzen scandeerden en spandoeken omhoog hielden met de oproep tot een algehele opstand.
De protesten keren zich tegen de bezuinigingsmaatregelen die de regering heeft genomen om Griekenland uit de financiële crisis te trekken. De overheid heeft 300 miljard euro schuld en wil met harde saneringen een deel van het probleem oplossen. Die plannen zijn bij een groot deel van de bevolking in het verkeerde keelgat geschoten. „Door de maatregelen van de regering komen arbeiders ver beneden de armoedegrens uit”, stelt een van de stakers. Op 29 juni zal er weer een grootschalige, algemene staking worden gehouden. Dat zal de vijfde van dit jaar zijn.
De taferelen in Piraeus zijn echter het grootste schrikbeeld van de Grieken, vooral van degenen die in de toeristische sector werken –de levensader van het land–, en komen boven op de daling van 10 tot 12 procent in reserveringen vanwege de financiële crisis en de bloedige rellen vorige maand in Athene. De toeristische sector is goed voor meer dan 15 procent van het Griekse bruto binnenlands product.
In een poging meer toeristen naar het land te krijgen, heeft de Griekse minister voor Cultuur en Toerisme, Pavlos Geroulanos, toeristen beloofd hun onkosten te vergoeden als ze onverhoopt door stakingen of natuurrampen langer in het land moeten verblijven. Woensdag wist het ministerie echter nog niet precies hoe toeristen die in Athene zijn gestrand vanwege de havenstaking hun extra hotelkosten konden indienen. Ook was er nog geen duidelijkheid over de manier waarop de reizigers kunnen worden gecompenseerd, of hoeveel de staking de regering gaat kosten.