Cultuur & boeken

Confrontatie met verleden

Leven met een pijn die je zo verschrikkelijk graag ongedaan wilt maken. Daar weet Tess over mee te praten. Net na haar geboorte is haar moeder overleden. En nu Tess 28 is en op het punt staat te trouwen, is ze vastbesloten om te ontdekken waaraan haar moeder is gestorven.

Anne-Minke Hakvoort
17 June 2010 07:14Gewijzigd op 14 November 2020 10:55

Tess is opgegroeid bij haar zwijgzame vader, die haar de schuld gaf van de dood van haar moeder. Maar is dat aangeprate schuldgevoel terecht? In een tijdsbestek van drie weken maakt Tess een reis naar het verleden, waarin verschillende mysteries opgelost worden.

Deze Tess is de hoofdpersoon in ”Reis uit het verleden”, het nieuwste boek van Susan Meissner, een Amerikaanse schrijfster uit San Diego. Op zich heeft Meissner een mooi thema uitgekozen en uitgewerkt. Net als Tess zullen er lezers zijn die ook leven met onterechte schuldgevoelens. Deze schuldgevoelens kunnen zo loodzwaar worden dat er bijna niet mee te leven valt. Dan moet er naar een oplossing worden gezocht. Tess doet dat, door haar verleden onder ogen te zien en door confrontaties aan te gaan. Uiteindelijk ontdekt ze dat er maar één oplossing is voor schuld: vergeving.

De soms warrige schrijfstijl in ”Reis uit het verleden” doet afbreuk aan het verhaal. Verleden en heden kunnen zich binnen enkele zinnen afwisselen, waardoor de lezer heel oplettend moet blijven om de draad van het verhaal vast te houden.

Herstel van beschadigde emoties neemt doorgaans meer tijd in beslag dan de drie weken die Tess ervoor nodig heeft, maar die vrijheid kun je je als auteur veroorloven.

Reis uit het verleden, Susan Meissner; uitg. Van Wijnen, Franeker, 2010; ISBN 978 90 5194 352 8; 288 blz., € 19,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer