Buitenland

Invallen Israël op Westoever

Het Israëlische leger is vrijdag op twee plaatsen Palestijns gebied binnengevallen. Militairen trokken met pantservoertuigen de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever en het vluchtelingenkamp Nuseirat in de Gazastrook binnen. Dat hebben Palestijnse bronnen gemeld.

Buitenlandredactie
4 April 2003 21:58Gewijzigd op 14 November 2020 00:14

Een konvooi van ongeveer 25 tanks en jeeps viel de stad Jenin en het nabijgelegen vluchtelingenkamp binnen. Er volgden enkele vuurgevechten met Palestijnen. De soldaten hebben een uitgaansverbod ingesteld. Bij de inval in Gaza zijn zeven kampbewoners gewond geraakt, aldus getuigen. De militairen hebben het gebied later op de dag weer verlaten.

Het leger heeft zich overigens verontschuldigd voor een ongekende zoekactie woensdag in Tulkarem. Daar moesten honderden mannen tussen de 14 en 40 jaar zich op een schoolplein verzamelen en werd bekeken of ze banden met terroristen hebben. Een legerwoordvoerder bood vrijdag de burgerbevolking excuses aan voor het ongemak, maar benadrukte dat de maatregel wel nodig was in de strijd tegen het terrorisme. Het leger heeft zich vrijdagochtend teruggetrokken uit Tulkarem. Ruim 1000 Palestijnse mannen die twee dagen hun huizen niet in mochten, konden weer terugkeren. De Palestijnse minister Saeb Erekat noemde het vasthouden van de 1000 vluchtelingen een oorlogsmisdaad waarvoor Israël verantwoordelijk is.

Er zijn in totaal ongeveer twintig arrestaties verricht. Vijf leden van de militante Islamitische Jihad zijn opgepakt, onder wie de 27-jarige leider Anwar Aliyan. Hij zou de gewapende tak van Jihad in Tulkarem leiden. De vijf waren volgens Israël een bomaanslag in Israël aan het voorbereiden. Een Jihad-zelfmoordenaar verwondde zondag in Netanya nog dertig mensen. Volgens Israël was Aliyan het doelwit van de actie in Tulkarem.

Israël wil op vijftien punten veranderingen aanbrengen in de zogenoemde ”wegenkaart” voor vrede tussen Israël en de Palestijnen. Dat blijkt volgens de Israëlische radio uit de officiële, uitgewerkte reactie op het vredesvoorstel.

De Israëlische commissie onder leiding van Dov Weisglass die de wegenkaart van het kwartet (de VS, Europa, Rusland en de VN) heeft bestudeerd, zal zondag haar bevindingen presenteren aan premier Sharon en de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken. Een van de belangrijkste aanbevelingen is dat Jeruzalem moet weigeren een volgende fase van het vredesproces in te gaan, als de daaraan voorafgaande fase nog niet volledig is uitgevoerd.

De Verenigde Staten zouden zonder inmenging van andere leden van het kwartet erop moeten toezien dat de clausules over veiligheidsvraagstukken worden uitgevoerd. Civiele hervormingen zouden wel onder supervisie van het kwartet kunnen plaatshebben, vindt Jeruzalem.

In de voorstellen zijn ook voorwaarden opgenomen over de positie van de Palestijnse leider Arafat. Het moet hem onmogelijk worden gemaakt op het gebied van veiligheid en financiële zaken echte invloed uit te oefenen. Ook moeten de Palestijnse autoriteiten militante organisaties ontwapenen.

Het plan van drie fasen voorziet erin dat er eind 2003 een Palestijnse staat met voorlopige grenzen wordt gevormd. In 2005 moet er een onafhankelijke Palestijnse staat met een definitief afgebakend gebied zijn.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer gaat begin volgende week naar Israël en de Palestijnse gebieden. Het bezoek begint maandag in Israël, waar Fischer zal praten met zijn collega Ariel Sharon. Hierna reist Fischer door naar de Palestijnse leider Yasser Arafat. Het driedaagse bezoek van Fischer is bedoeld om het vastgelopen vredesproces in het Midden-Oosten weer nieuw leven in te blazen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer