Multifunctionele vezel zit in auto’s en museum
AMSTERDAM (ANP) – Het zit in vrijwel alle auto’s, zeilboten, beschermende kleding, in het omhulsel van glasvezelkabels en straks ook in het nieuwe Stedelijk Museum in Amsterdam. Kunststofvezels van aramide.
De wereldwijde marktleider in de productie van aramide is het in Nederland gevestigde Teijin Aramid, dat de vezel onder meer onder de naam Twaron op de markt brengt.
Het bedrijf is een voormalige dochter van AkzoNobel, dat de vezelactiviteiten in 1998 van de hand deed. Sinds 2000 maakt het concern deel uit van het Japanse beursgenoteerde chemische conglomeraat Teijin Group.
Teijin Aramid heeft in Nederland drie fabrieken en circa 1400 werknemers. De productie is geconcentreerd in Delfzijl en in Emmen. Het hoofdkantoor bevindt zich in Arnhem.
Het Japans-Nederlandse bedrijf heeft „een behoorlijke tik” van de crisis gehad, aldus topman Gert Frederiks. Maar sinds het einde van 2009 trekt de vraag weer aan. „Tegen het einde van dit jaar zijn we weer terug op het pre-crisisniveau.”
De omzet van Teijin Aramid bedroeg de afgelopen jaren tussen de 400 en de 500 miljoen euro per jaar.
Het bedrijf produceert jaarlijks ongeveer 25.000 ton aramidevezels, aldus Frederiks. Dat is circa vijf keer zo veel als de productie van het paradepaardje van DSM, de vezel Dyneema, dat geen aramidevezel is maar gemaakt is van polyetheen.
De twee producten zijn concurrenten voor toepassingen in onder meer de ballistiek, kabels en (vis)netten. „Dyneema is iets sterker per eenheid gewicht, maar is slechter bestand tegen hitte”, zegt Frederiks.
Grootste concurrent is overigens het Amerikaanse DuPont, dat met Kevlar een vergelijkbaar product in huis heeft. AkzoNobel en DuPont hebben jarenlang een octrooistrijd om de producten uitgevochten, die eind jaren tachtig van de vorige eeuw is beslecht.
De vezel kent een scala aan toepassingen die normaal gesproken aan het oog worden onttrokken. Remblokjes, banden en het omhulsel van leidingen. Zeilboten worden versterkt met de stof en zeilen zijn er vaak van gemaakt. Amerikaanse militairen in Afghanistan lopen in uniformen waarin Twaron is verwerkt. Teijin Aramid levert de vezel aan textielbedrijf TenCate, die de beschermende kleding fabriceert.
Recent heeft Teijin Group alle activiteiten op het gebied van aramideproductie gebundeld in Aramid Fibers Business Group. Volgens Frederiks hoopt de groep vooral synergievoordeel te behalen, de samenwerking op het gebied van onderzoek te versterken en de commerciële mogelijkheden te verbreden. Doelen voor een eventuele omzetgroei zijn niet gesteld.
Volgend jaar kunnen Amsterdammers en bezoekers van de hoofdstad de productie van Teijin Aramid in volle glorie aanschouwen. De gehele futuristische witte constructie van de nieuwe vleugel van het Stedelijk Museum op het Amsterdamse Museumplein wordt gemaakt van een combinatie van aramide en koolstofvezel. Teijin Group is een van de hoofdsponsors van het Stedelijk. De ‘badkuip’, zoals de vleugel in de volksmond al is gaan heten, zou in 2011 klaar moeten zijn.