Opinie

Zwever moet nodig naar de bieb

Wie was er woensdagavond niet verbijsterd toen bleek dat het CDA was gehalveerd en zowel de VVD als de PVV een spectaculaire winst had behaald? En wie vroeg zich niet vertwijfeld af wat toch de oorzaak mocht zijn van deze aardverschuiving? Hadden Balkenende en de zijnen kiezersbedrog gepleegd? Hadden zij er een chaos van gemaakt? En had de VVD een nieuwe, sterke leider gelanceerd? Of was overtuigend aangetoond dat het liberalisme precies is wat het land nodig heeft?

Jan van Klinken
11 June 2010 16:18Gewijzigd op 14 November 2020 10:53

Het antwoord is nogal ontluisterend. De rol van het CDA week de afgelopen jaren niet echt af van die tijdens het vorige kabinet met VVD en D66. Ook kun je niet zeggen dat de christen­democraten de kiezers bij de vorige verkiezingen beloften hebben gedaan die ze van geen kanten hebben kunnen waarmaken. En Balkenende mag dan geen geboren leider zijn, dat was tijdens het vorige kabinet ook al de makke.

Wat de VVD aangaat, valt evenmin in te zien dat daar veel is veranderd. Rutte is nog steeds Rutte, de koers van de partij onderging nauwelijks echte wijzigingen en de fractie kon zich in de oppositie op maar weinig dossiers onderscheiden. Bovendien is de economische crisis volgens vriend en vijand het gevolg van ongebreidelde marktwerking, dus om nu te zeggen dat het liberalisme datgene is waar we met z’n allen op zitten te wachten, nou nee.

En dan die historische winst van de PVV. Als al die kiezers autochtonen zouden zijn die hun buurt door de massale komst van allochtonen hadden zien verloederen, was de keuze nog te begrijpen. Maar uit onderzoek blijkt dat Wilders het vooral moet hebben van het electoraat dat over van alles en nog wat ontevreden is, misschien zelfs wel over het weer. Er komt bij dat je je in gemoede kunt afvragen of de PVV over enkele jaren nog bestaat. Knap hoor, zoals de blonde furie de club tot nu toe nog bijeen heeft weten te houden. Maar in één keer vijftien gelukzoekers erbij, probeer die maar eens samen in één hok te houden. Het is dat wij gereformeerden niet aan weddenschappen doen anders zou ik er een kleine wijnkelder op durven zetten dat die club binnen enkele jaren ruziënd uiteenvalt. De eerste ontbindingsverschijnselen zijn er al, gelet op het gestook van Hero-egotripper Brinkman. Zouden al die PVV-stemmers dat echt niet zien?

Het komt erop neer dat de zwevende kiezer harder dan ooit heeft toegeslagen. Hulde voor wie de term heeft bedacht, want die verklaart alles. Ziet u het voor u? Een bos vol zwevende en zwalkende spoken, door elk nieuw zuchtje wind voortgedreven. Zie, een stormwind steekt op en daar zwabberen ze alweer naar een volgend rustpunt dat er wel robuust uitziet maar in werkelijkheid op instorten staat. Ten slotte neemt een tornado ze voorgoed mee naar het grote doolhof.

Eigenlijk moet het maar eens hardop worden gezegd dat veel kiezers niet of nauwelijks tot oordelen in staat zijn. Om te beginnen kan een deel van de kiezers niet eens lezen of schrijven. Toch krijgen ze gewoon een stembiljet. En wat te denken van het stemrecht van verstandelijk gehandicapten? Hoe moeten zij een afgewogen keuze maken? Geen kwaad woord over deze mensen –ik ben zelf voogd over een van hen– maar van politiek en van landsbelang hebben de meesten geen kaas gegeten. Vervolgens is er ook nog een grote categorie die uitsluitend in termen denkt van Jip en Janneke.

Al met al lijkt het me hoog tijd dat niemand minder dan de koningin persoonlijk ingrijpt, zendtijd op alle tv-stations vordert en stemgerechtigd Nederland eens ernstig toespreekt. Ze is niet voor niets staatshoofd. Om haar een handje te helpen, heb ik alvast een tekst opgesteld:

„Beste landgenoten,

Het is de laatste tien jaar normaal geworden dat de verkiezingsuitslag volledig afwijkt van de vorige. Iedere keer moeten tientallen parlementariërs naar huis. Bijna de helft van de Tweede Kamer verschiet ditmaal van kleur. Dat wijst erop dat velen van u maar wat doen als ze hun stem uitbrengen. Het is de bedoeling dat u een partij kiest die staat voor een beleid waarin u vertrouwen heeft. Ik heb het gevoel dat velen van u dat niet helemaal begrijpen. Onderzoekers verklaarden bijvoorbeeld dat het CDA zo veel heeft verloren omdat die partij het al een tijdje niet zo goed deed in de peilingen en niemand bij de verliezers wil horen. Maar beste landgenoten, de verkiezing van de volksvertegenwoordiging is geen voetbalwedstrijd.

Ik geef toe dat veel politici dat idee zelf in de hand hebben gewerkt. Om eens wat te noemen: de heren Cohen en Rutte versimpelden de keuze tussen alle deelnemende partijen tot een strijd tussen hen beiden. Je bent voor Feijenoord of voor Ajax. In die trant. Ik hoop dat u daar de volgende keer niet meer intuint.

Wat ik u dringend wil adviseren, is u de komende jaren een samenhangend geheel aan principes en beginselen eigen te maken. In iedere bibliotheek staan genoeg goede boeken om dat mogelijk te maken. Dan kunt u bij de volgende verkiezingen op een verantwoorde wijze een keuze maken. Wie weet krijgen we dan weer een stabiel kiezersvolk, een stabiele democratie, een stabiele regering en een stabiel land. Ik dank u voor uw aandacht.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer