Binnenland

OM: straf voor ontucht Bengaals kindertehuis

ARNHEM (ANP) – De 58-jarige voormalige Edenaar Gert V. die volgens justitie jarenlang ontucht pleegde met jongetjes uit Bangladesh, moet wat de aanklager betreft 240 uur werkstraf krijgen en een jaar voorwaardelijke celstraf.

9 June 2010 12:55Gewijzigd op 14 November 2020 10:51

Justitie acht aangetoond dat de man als oprichter van een Bengaals kindertehuis met in elk geval negen minderjarige jongens seks had, zo bleek tijdens de strafzaak woensdag. Het misbruik zou tussen januari 2001 en augustus 2005 hebben plaatsgevonden.

Justitie hield bij het eisen rekening met de lange duur van de zaak en met pesterijen jegens de verdachte in Nederland. Volgens zijn raadsman is V. achtereenvolgens weggepest uit Ede en Utrecht. In zijn laatste woonplaats Amsterdam verschenen pamfletten over hem. Ook zou iemand al eens opzettelijk levensgevaarlijk met een auto op hem afgereden zijn.

Niet bewezen vindt de aanklager dat de man gemeenschap met twee jongens had en een gehandicapte jongen vastbond en verkrachtte, zoals justitie de man aanvankelijk verweet.

De jongens en sommige getuigen hebben daar wel over verklaard, maar niet tegenover rechercheurs. De Nederlandse christelijke stichting Dacca Home, die in Nederland fondsen wierf ten behoeve van het kindertehuis, deed eigen onderzoek. Eerst in 2003, na eerste vermoedens van misbruik, maar dat leverde toen niets op. En opnieuw in 2005, toen ook het gerucht ging dat de zaak bij plaatselijke gezagsdragers zou zijn afgekocht voor omgerekend een kleine 700 euro. Een pater uit de oecumenische gemeenschap in het Franse Taizé hielp bij dat onderzoek.

De stichting riep de Edenaar in augustus terug naar Nederland, waar hij zich na gesprekken met bestuursleden zelf aangaf. Hij bekende de ontucht, maar niet de gemeenschap en verkrachting. Hij was toen net bezig ook een kindertehuis in Nepal te starten.

Van het strafrechtelijk onderzoek dat volgde, deugde volgens de advocaat van de toenmalige Edenaar niets: kinderen zelf zijn niet gehoord en dat had wel gemoeten. Het OM kreeg ook pas 3 april toestemming om in Bangladesh getuigen te horen, maar volgens de raadsman had dat sneller gekund. Omdat de zaak inmiddels al bijna vijf jaar speelt, besloot de rechtbank de zaak woensdag af te handelen en niet alsnog af te reizen. Wat de raadsman betreft blijft er zo geen bewijs meer over.

De rechtbank doet uitspraak op 23 juni.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer