Vergeten bombardement op Middelburg
Een verwoestend bombardement en de daaropvolgende vuurzee legden op 17 mei 1940 een groot deel van de Middelburgse binnenstad in puin.
Zeventig jaar na dato willen de auteurs van ”Middelburg 17 mei 1940. Het vergeten bombardement” een einde maken aan alle speculaties over deze zwarte dag, waarop 22 mensen het leven lieten.
Over het –weinig bekende en daarom ‘vergeten’– bombardement doen tot op de huidige dag verschillende lezingen de ronde. Volgens sommigen was het bedoeld om Zeeland, dat nog niet had gecapituleerd, op de knieën te dwingen. Anderen stellen dat de Duitsers het op Franse troepen hadden gemunt, die in de stad zouden zijn gelegerd. Weer anderen spreken van een grootscheeps bombardement door Duitse vliegtuigen.
Na uitvoerig bronnenonderzoek, onder meer in Duitsland, komen de auteurs tot een andere conclusie. Van een doelbewust luchtbombardement op Middelburg is geen sprake geweest. Het centrum van de stad is volgens hen verwoest door een grote brand als gevolg van –voornamelijk Duits– artillerievuur.
De urenlange beschietingen hadden geen ander doel dan het felle verzet van de Fransen op de Sloedam te breken. Die probeerden daar de Duitse opmars te stuiten. Middelburg lag in het verlengde van de vuurlinie. Zo werd de stad slachtoffer van het oorlogsgeweld.
Het boek geeft niet alleen een andere kijk op de gebeurtenissen, maar plaatst met achtergronden, ooggetuigeverslagen en illustraties de zwartste dag uit de Middelburgse geschiedenis in perspectief.
Middelburg 17 mei 1940. Het vergeten bombardement, Peter Sijnke (red.); uitg. Den Boer De Ruiter, Vlissingen, 2010; 978 90 798 7522 1; 220 blz.; € 29,50.