Buitenland

Celstraffen voor giframp Bhopal

BHOPAL – Zeven mensen moeten de gevangenis in omdat hun nalatigheid heeft geleid tot de giframp in het Indiase Bhopal in 1984. Een rechtbank in India veroordeelde hen gisteren tot twee jaar cel. Ook moeten ze een boete van 100.000 rupee (ongeveer 1750 euro) betalen.

Buitenlandredactie
8 June 2010 11:12Gewijzigd op 14 November 2020 10:50

Door een gaslek bij een fabriek van de Amerikaanse multinational Union Carbide kwamen destijds duizenden mensen om het leven. Onder de zeven veroordeelden zijn hoge functionarissen van Union Carbide, een fabrikant van bestrijdingsmiddelen. Het bedrijf is veroordeeld tot een boete van bijna 9000 euro.

De zeven veroordeelden hebben de maximale straf gekregen die er in India staat op dood door nalatigheid. Toch zijn nabestaanden van de slachtoffers verontwaardigd. Ze vinden de celstraffen te laag en stellen dat de veroordelingen veel te laat zijn gekomen. „Wat betekent twee jaar cel?”, vroeg Sadhna Karnik, lid van een groepering van slachtoffers van de gasramp. Buiten het gerechtsgebouw voerden nabestaanden actie. Betogers riepen dat de schuldigen moeten worden opgehangen.

Eerder op de dag had de rechtbank in Bhopal acht personen schuldig bevonden aan dood door nalatigheid. Het is niet duidelijk waarom zeven in plaats van acht mensen tot twee jaar cel zijn veroordeeld. Volgens Indiase media is een van de acht personen die schuldig zijn bevonden, al geruime tijd geleden overleden.

Op 3 december 1984 ontsnapte er bij Union Carbide in Bhopal ruim 40 ton van het dodelijke methylisocyanaat. De vloeistof kwam als damp in de lucht terecht en in korte tijd kwamen 4000 mensen om het leven. Aan de gevolgen van het gif overleden in de jaren erna volgens schattingen van de regering nog eens 11.000 mensen. Activisten zeggen echter dat het misschien wel 30.000 slachtoffers gaat en dat de overheid de chemicaliën niet heeft opgeruimd. Meer dan een miljoen mensen zouden in de afgelopen 25 jaar gezondheidsproblemen hebben gekregen.

De gevolgen van het gaslek zijn tot op de dag van vandaag te merken. Kinderen worden geboren met allerlei afwijkingen en lever-, nier-, hersen- en huidziekten komen rond Bhopal veel meer voor dan elders in India.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer