Economie

„Britse AFM vreest crisis rond euro”

LONDEN – De Britse toezichthouder op de financiële markten, de Financial Services Authority (FSA), vreest dat banken en verzekeraars flink geraakt kunnen worden door de Europese schuldencrisis.

Redactie economie
7 June 2010 10:09Gewijzigd op 14 November 2020 10:49
LONDEN - De voorzitter van de groep van ministers van Financiën van de eurolanden, Jean-Claude Juncker, stelde zondag zich geen zorgen te maken over de waarde van de Europese munt. Foto EPA
LONDEN - De voorzitter van de groep van ministers van Financiën van de eurolanden, Jean-Claude Juncker, stelde zondag zich geen zorgen te maken over de waarde van de Europese munt. Foto EPA

De FSA, de evenknie van de Nederlandse AFM, heeft de instellingen gevraagd scenario’s op te stellen voor gevaren, waaronder het niet langer kunnen aflossen van schulden door Griekenland, zo meldde The Sunday Times zondag. Analisten ramen de financiële blootstelling van Britse banken aan Griekenland, Portugal en Spanje op meer dan 100 miljard pond (120,7 miljard euro).

De oproep volgde op de berichten van vrijdag over nieuwe schuldenperikelen in Hongarije. Dat land, dat geen lid is van de eurozone, zou volgens overheidsfunctionarissen uit dat land aan de rand van een crisis staan. Hongarije ontkende dit weliswaar, maar de berichtgeving drukte de euro vrijdag voor het eerst sinds maart 2006 onder de 1,20 dollar.

De voorzitter van de groep van ministers van Financiën van de eurolanden, Jean-Claude Juncker, stelde zondag zich geen zorgen te maken over de waarde van de Europese munt. Ook denkt hij niet dat Hongarije te maken zal krijgen met een grootschalige schuldencrisis zoals Griekenland. Juncker zei wel verrast te zijn door de snelheid waarmee de euro in waarde is gedaald. Vanochtend was de euro 1,1921 dollar waard, in vergelijking met 1,2980 dollar op 4 mei.

De Hongaarse minister van Economische Zaken, Gyorgy Matolcsy, stelde vanmorgen dat de Hongaarse regering vasthoudt aan de doelstelling om het overheidstekort nog dit jaar verder terug te dringen. „Het is overduidelijk dat Hongarije Griekenland niet is”, aldus Matolcsy.

Volgens de minister houdt de regering vast aan de doelstelling om het overheidstekort dit jaar te beperken tot 3,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Het IMF en de EU beloofden Hongarije eind 2008 circa 20 miljoen euro (25 miljard dollar) aan noodkredieten onder de voorwaarde dat de regering maatregelen zou nemen om de overheidsuitgaven te beperken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer