Stem wijzer
De StemWijzer al ingevuld? Of weet u allang wat u gaat stemmen? De kans is groot dat lezers van het Reformatorisch Dagblad bij SGP of ChristenUnie uitkomen. En als dat niet het geval is, dan bij CDA. Bent u een zwevende kiezer, dan zweeft u waarschijnlijk tussen deze drie partijen. (Mij werd ingefluisterd: vergeet ook de PVV-sympathisanten niet. Maar dat is toch nauwelijks voorstelbaar dat zo’n hardvochtig partijtje uw stem krijgt.)
Waar de verkiezingen over gaan, is duidelijk. Over hypotheekrenteaftrek, portemonnee en koopkracht – wat dat laatste betreft, komt de SGP er niet zo best van af, aldus het CPB. Maar misschien is dat ook wel zo eerlijk. Er moet tenslotte fors bezuinigd worden. En dat zullen we allemaal voelen.
Waar de verkiezingen niet over gaan, is ook duidelijk. Ze gaan niet over internationale vraagstukken. Niet over de plaats van Nederland in de wereld. Ook niet over ontwikkelingssamenwerking – hoewel kandidaten die wat lager in de politieke pikorde zitten er wel wat debatjes over mogen voeren. Als Woord en Daadmedewerker zou ik me daar over moeten opwinden. Maar goed, het is een realiteit. ’t Gaat tenslotte om een splintertje op de rijksbegroting.
Van het heftige debat in Nederland naar de harde dobber in Afrika. Ik neem u in gedachten mee naar Uganda, waar veel mensen aids hebben. Door de wereldwijde recessie zijn de internationale bijdragen aan de strijd tegen aids fors omlaaggegaan. Aidspatiënten worden nu ineens geconfronteerd met een tekort aan levensverlengende aidsremmers.
Van Uganda maken we de sprong naar Tsjaad, een droog land dat geteisterd wordt door instabiliteit. De VN-landbouworganisatie FAO gaf twee weken geleden een noodsignaal af. Er was dramatisch weinig geld binnengekomen voor een spoedprogramma om zaden en veevoer te distribueren onder Tsjadische boeren. Daardoor kan de FAO maar 360 in plaats van 11.286 ton zaad verspreiden, en maar 413 in plaats van 6000 ton veevoer. We moeten er rekening mee houden dat later dit jaar de sterftecijfers in Tsjaad omhooggaan.
Waarom deze voorbeelden? Om duidelijk te maken dat dat splintertje op de rijksbegroting voor mensen ver weg een verschil kan uitmaken tussen leven en dood. Het is daarom geen bagatel hoe een nieuwe regering omgaat met het wereldwijde armoedevraagstuk. De bezuinigingen van de huidige regering op de wereldwijde hulp hebben nu al tastbare gevolgen!
Terug naar de harde politieke realiteit in Nederland. Een nieuw kabinet zal miljarden moeten bezuinigen. Ontwikkelingssamenwerking zal daarbij wel niet helemaal ontzien kunnen worden. Maar aangezien de VVD mogelijk de coalitieonderhandelingen gaat leiden, is het risico groot dat het budget voor armoedebestrijding fors kaalgeplukt zal worden. Schuift het CDA aan bij de onderhandelingen, dan zal die partij ook onvoldoende tegenwicht bieden, als ik haar verkiezingsprogramma goed lees.
Nu ben ik er niet bang voor dat u VVD gaat stemmen. En ondertussen is de lezer ook van eventuele PVV-sympathie genezen. Maar als u dan toch argumenten wilt hebben, om uw reeds gemaakte politieke keus nader te onderbouwen… Bij twee van de drie christelijke partijen is armoedebestrijding in veilige handen. Ze lopen daar niet zo mee te koop. Het is geen hoofdpunt in hun campagne deze dagen. Maar in hun programma’s kun je het lezen. Ik denk dat het komt omdat zij zich realiseren dat het hier kan gaan om leven of dood. En ook vanwege een diep besef van medeverantwoordelijkheid voor de ellendige situatie waarin meer dan een miljard wereldburgers verkeert. Neem deze argumenten woensdag mee naar de stembus en stem wijzer!
Na woensdag moeten campagneleuzen vertaald worden in een coalitieakkoord. Eenvoudig zal dat niet worden. Het is een goede zaak dat daarbij diep nagedacht wordt over hoe ontwikkelingshulp effectiever kan en –als het echt niet anders kan– met wat minder geld. Zo zou er in de aidsbestrijding meer bereikt kunnen worden als het accent verlegd wordt van behandeling naar preventie. Dat is goedkoper dan medicijnen en redt meer mensenlevens. Ook zou armoedebestrijding veel slimmer gekoppeld kunnen worden aan economische ontwikkeling en handelsbevordering. Maar simpele keuzes, zoals voorgesteld door slankeoverheid.nl en rechts-liberale partijen, doen geen recht aan de ingewikkelde werkelijkheid. Ik heb er alle vertrouwen in dat u woensdag een bewuste keus maakt. Nu is deze column onbedoeld toch een beetje een stemwijzer geworden…
De auteur is coördinator beleidsbeïnvloeding Woord en Daad. Reageren aan scribent? gedachtegoed@refdag.nl