„Birma wil kernwapens ontwikkelen”
BANGKOK – Birma probeert kernwapens en langeafstandsraketten te ontwikkelen. Vermoedelijk wordt het land daarbij geholpen door Noord-Korea. Dat is volgens de in Noorwegen gevestigde mediaorganisatie Democratic Voice of Burma (DVB) op te maken uit documenten die een overloper van het Birmese leger uit Birma heeft gesmokkeld.
De overloper was betrokken bij het Birmese atoomprogramma en smokkelde documenten en foto's naar buiten waaruit volgens DVB blijkt dat er experimenten met uranium zijn gedaan. Ook werden er testen gedaan met gespecialiseerde apparatuur die nodig is voor het bouwen van een kernreactor en voor het ontwikkelen van verrijkingsmogelijkheden.
„Het totaalbeeld is erg overtuigend. Birma probeert delen van een atoomprogramma op te zetten, in het bijzonder een kernreactor om plutonium te maken en een verrijkingsprogramma voor uranium”, concludeert DVB in een rapport. Birma zou volgens de organisatie echter nog niet in staat zijn kernwapens te produceren.
Robert Kelley, een Amerikaanse nucleaire wetenschapper, stelde na het bestuderen van de documenten vast dat Birma „waarschijnlijk uranium delft en onderzoek doet naar kerntechnologie die alleen bruikbaar is voor wapens.”
De militaire junta van Birma heeft in het verleden beschuldigingen over het ontwikkelen van een atoomprogramma altijd ontkend. Recent viel echter de verdenking weer op het land, nadat uit een onderzoek van de Verenigde Naties bleek dat Noord-Korea betrokken was bij verboden nucleaire activiteiten in onder andere Birma.
Vrijdag beëindigde de Chinese premier Wen Jiabao een tweedaags bezoek aan Birma. De relaties tussen China en Birma zijn behoorlijk bekoeld, voornamelijk door de Birmese strijd tegen een etnisch Chinese Kokangminderheid in het grensgebied.
De Birmese junta heeft er alles aangedaan om het bezoek luister bij te zetten en liet zelfs een speciale postzegel drukken. Het was dan ook het eerste bezoek van een Chinese leider in zestien jaar. Ook de Chinese staatsmedia vlakten de geschillen tussen de twee landen uit en noemden het bezoek „een nieuwe pagina in de samenwerking tussen twee goede buren.”
Of het bezoek ook op langere termijn voor een dooi kan zorgen, is nog niet duidelijk, maar het lijkt wel te wijzen op een wederzijds streven om de zestig jaar oude win-winsituatie te bestendigen: China heeft behoefte aan de natuurlijke rijkdommen van Birma, terwijl de junta graag Chinese hulp en wapens krijgt.
Het hoge Chinese bezoek komt er in de aanloop naar de eerste Birmese verkiezingen in twintig jaar tijd. Die zullen volgens de machthebbers eerlijk en veilig verlopen, maar kunnen internationaal op veel scepsis rekenen.