Campagne Hizb ut-Tahrir tegen verkiezingen
AMSTERDAM (ANP) – De radicale islamitische groepering Hizb ut-Tahrir is een campagne begonnen om Nederlandse moslims op te roepen niet te gaan stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Dat meldt de organisatie op een website die zij speciaal voor dat doel heeft opgericht.
Op deze site (www.hizb-ut-tahrir.nl/verkiezingen2010/) staan artikelen en filmpjes waarin onder meer wordt beargumenteerd waarom moslims niet moeten gaan stemmen. Bovendien heeft Hizb ut-Tahrir folders uitgedeeld bij een onbekend aantal moskeeën waarin zij Nederlandse moslims oproept niet naar de stembus te gaan.
Volgens de groepering is er geen enkele politieke kandidaat die moslims iets goeds heeft beloofd, terwijl islamitische Nederlanders de uitslag van de verkiezingen wel legitimiteit zouden geven door te stemmen. „Wij zeggen dat jullie deelname aan deze verkiezingen het kwaad niet zal tegenhouden. Er zal niets goeds voor de moslims uit voortkomen.”
Hizb ut-Tahrir is een politieke groepering die streeft naar één islamitische staat. De organisatie heeft afdelingen in tientallen landen en heeft ook in Nederland een kleine tak. In veel landen in de islamitische wereld en ook in enkele Europese landen is de groepering verboden.
De Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland roept moslims naar aanleiding van de campagne op juist wel te gaan stemmen bij de verkiezingen. In de achttien moskeeën die zijn aangesloten bij de koepelorganisatie, wordt deze oproep nog eens gedaan tijdens de komende vrijdagpreek.
„De Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland stimuleert de bezoekers van de aangesloten moskeeën en alle moslims in Nederland juist altijd wél gebruik te maken van hun democratische rechten in Nederland en hun stem uit te brengen op een partij en persoon naar hun vrije keuze”, aldus de organisatie in een verklaring.
De raad vraagt alle andere moskeeën en islamitische organisaties in Nederland hun achterban ook op te roepen te gaan stemmen.
Volgens een woordvoerster van de Kiesraad staat er in de kieswet niets over oproepen niet te gaan stemmen. „Je mag mensen niet dwingen wel of niet te stemmen, maar over oproepen ergens toe staat niets in de kieswet”, aldus de zegsvrouw.