Wereldwijde protesten om Israëlische actie
ANKARA – Wereldwijd zijn maandag tienduizenden mensen de straat opgegaan uit protest tegen de Israëlische legeractie waarbij een vloot met hulpgoederen op weg naar de Gazastrook werd onderschept.
Op het Taksimplein in Istanboel kwamen circa tienduizend mensen bijeen na een mars vanaf het Israëlische consulaat. „Ik roep de regering op de Israëlische consul uit te zetten. En als het nodig is zijn we klaar voor een oorlog”, aldus een Turkse betoger.
Zeker 350 Turken waren aan boord van het grootste schip van de internationale vloot, de Mavi Marmara. Aan boord zijn onder anderen politici, activisten en journalisten. De schepen lagen in internationale wateren toen ze bestormd werden door Israëlische commando’s. In de Turkse hoofdstad Ankara betogen circa duizend mensen. Ook in tientallen andere Turkse plaatsen vonden betogingen plaats.
In het Zweedse Stockholm zijn circa zevenduizend mensen op de been. Op het Zweedse schip Sofia, een van de zes die maandagochtend doelwit van de commando’s was, zat de Zweedse schrijver Henning Mankell. De 62-jarige thrillerauteur is ongedeerd gebleven.
In onder meer Londen, Parijs, Sarajevo, Islamabad en Nicosia in Cyprus betoogden enkele honderden mensen.
De Griekse politie vuurde met traangas op circa 2500 betogers voor de Israëlische ambassade in Athene, omdat ze door een politiekordon probeerden te breken, aldus een politiewoordvoerder.
Duizenden Palestijnse vluchtelingen gingen in twaalf vluchtelingenkampen in Libanon de straat op. In Beiroet eisten enkele honderden mensen sluiting van Israëlische ambassades in Arabische landen.
In het Libanese Tripoli protesteerden circa drieduizend mensen. „Geef ons wapens en stuur ons naar Gaza”, riepen ze. Ongeveer tweeduizend Jordaniërs betoogden tegen Israël. ‘Breek de blokkade van Gaza’ was op spandoeken te lezen. Enkele duizenden mensen protesteerden in Egypte. Twee Egyptische parlementariërs voeren mee met de vloot.
In Teheran grepen enkele tientallen Iraniërs de gelegenheid aan om Israëlische vlaggen en foto’s van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, te verbranden. Het Israëlische Nazareth was het toneel van een betoging van honderden mensen.