Buitenland

VN-topman wil meer steun voor Strafhof

KAMPALA (ANP/AFP/RTR) – Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties wil dat meer landen zich aansluiten bij het in Den Haag gevestigde Internationaal Strafhof (ICC). Hij zei dat maandag in Kampala. De hoofdstad van Uganda is tot eind volgende week het toneel van een zogeheten Herzieningsconferentie.

31 May 2010 16:02Gewijzigd op 14 November 2020 10:45
Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon. Foto EPA
Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon. Foto EPA

Op dit moment hebben 111 landen het Statuut van Rome erkend. Dat document vormt de basis voor het ICC. Landen als de Verenigde Staten, Rusland, China en India hebben zich nog niet aangesloten bij het strafhof en Ban Ki-moon zou graag zien dat deze belangrijke landen de jurisdictie van het ICC zo snel mogelijk erkennen. „Het moet universele steun hebben. Alleen dan hebben misdadigers geen plek meer om zich te verstoppen”, aldus de VN-topman.

Volgens Ban Ki-moon is het ICC een groot succes gebleken in de afgelopen jaren. In 2002 begon de instelling aan zijn werkzaamheden, als eerste permanente strafhof voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de mensheid en genocide. „Weinigen zullen toen hebben gedacht dat dit hof zo levendig zou beginnen”, hield de VN-topman zijn gehoor voor.

Ban is blij met de aanwezigheid van de Verenigde Staten als waarnemer bij de conferentie. Sinds het aantreden van president Barack Obama zijn de Amerikanen meer bereid om het ICC te helpen bij onderzoeken.

Kofi Annan, die als voorganger van Ban Ki-moon als secretaris-generaal van de VN in 1998 aanwezig was bij de ondertekening van het Statuut van Rome, benadrukte in Kampala echter dat er twijfels zullen blijven bestaan over de status van het ICC, zolang drie van de vijf leden van de VN-Veiligheidsraad (VS, Rusland en China) weigeren het hof te erkennen als hoogste juridische instantie. Hij vroeg aandacht voor de hypocrisie van deze machtige landen, die internationale regels alleen willen laten gelden voor zwakkere landen.

Ban Ki-moon verwierp kritiek dat het ICC alleen naar Afrika kijkt wat betreft de vervolging van misdrijven. „De meeste zaken werden bij de aanklager aangebracht door de regeringen van deze landen. Zij zien het strafhof als een hulpmiddel voor zichzelf, en niet als een bedreiging”, aldus de Zuid-Koreaanse diplomaat. „Het is de bedoeling dat het hof het bewijs volgt. Dat bewijs zal vroeger of later leiden tot activiteiten van het hof buiten Afrika”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer