Cultuur & boeken

In memoriam: Ton Bolland (1943-2010)

Antiquaar Ton Bolland was een bekende verschijning in de boekenwereld. Wereldwijd kocht hij (vaak zeldzame) boeken en bibliotheken op ten behoeve van theologen en universiteiten. En als taxateur van oude boeken was hij een veel gevraagde en graag geziene gast op beurzen of andere evenementen.

31 May 2010 13:57Gewijzigd op 14 November 2020 10:45
Bolland. Foto RD, Anton Dommerholt
Bolland. Foto RD, Anton Dommerholt

Bolland was een innemende persoonlijkheid, die onderhoudend kon vertellen over de bijzonderheden die hij meemaakte op de jacht naar steeds weer nieuwe oude boeken. Dank zij zijn vele contacten en zijn grote kennis van zaken wist hij zijn antiquariaat in Amsterdam internationaal op de kaart te zetten en tot bloei te brengen. Bolland werkte hard, maar kon ook intens genieten van de goede dingen van het leven.

Ton Bolland werd in 1943 in Rotterdam geboren. Zijn ouders behoorden tot de Gereformeerde Kerk, maar gingen in 1944 mee met de Vrijmaking. Al jong raakte Ton zijn vader door de scheiding van zijn ouders kwijt. Op 14-jarige leeftijd werd hij van school gehaald omdat er geld in het laatje gebracht moest worden.

De liefde voor het boek zat er bij Bolland vroeg in. Als tiener was hij vrijwel dagelijks te vinden op de boekenmarkt in Rotterdam en toen hij 12 jaar oud was deed hij zijn allereerste boekentransactie.

In 1969 kreeg hij de gelegenheid om de theologische boekhandel, de uitgeverij, het antiquariaat en het veilingbedrijf van Hendrik Arnold van Bottenburg over te nemen. Deze onderneming was gevestigd aan de Prinsengracht in Amsterdam en had een sterke binding met de Vrije Universiteit van Abraham Kuyper.

Bolland heeft aan de Prinsengracht vele jaren –tot 2002– zijn antiquariaat gehad. Overal ter wereld kocht hij (vaak zeldzame) boeken en complete bibliotheken op ten behoeve van studenten, predikanten, theologen en andere geïnteresseerden. Zo’n 60 procent van Bollands omzet ging naar het buitenland, onder meer naar universiteiten en kloosters. In veel gevallen ging het om in het Latijn geschreven wetenschappelijke boeken uit de periode 1500 tot 1800.

Bolland heeft zijn leven lang ook altijd belangstelling theologie in het algemeen en voor het gereformeerd protestantisme in het bijzonder gehad. Zo behaalde hij al in de jaren zestig de akte Theologie MO-A. Veel later, in 2004, deed hij doctoraal examen theologie aan de Vrije Universiteit. Een van zijn afstudeerscripties handelde over een polemiek tussen Abraham Kuyper en pater Th. F. Bensdorp over de pluriformiteit van de kerk. Daarvóór had hij de hervormde catechetenopleiding van de Gereformeerde Bond gevolgd.

In 1993 verliet Bolland de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en werd hij hervormd. Als kandidaat in de theologie ging hij geregeld voor in kerkdiensten, hoewel hij niet de ambitie had predikant te worden.

In 1999 nam Bolland zitting in het Dagelijks Bestuur van het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Kerk Amsterdam. In die hoedanigheid was hij intensief betrokken hij het Samen op Weg-proces in de hoofdstad.

Bolland was ook voorzitter van de Stichting Alle-Dag-Kerk, die elke woensdagmiddag een Middagpauzedienst in de Engelse Kerk op het Begijnhof belegt. Verder was hij actief als recensent en columnist. Hij schreef artikelen voor onder meer het Reformatorisch Dagblad en voor familieblad Terdege.

In oktober 2009 openbaarde zich bij Bolland een ernstige ziekte. Hij bleek acute leukemie te hebben. Volgens de doktoren zou hij nog maar enkele weken te leven hebben. Het werden ruim zeven maanden. Bolland beschouwde dat zelf als een groot wonder en zag elke nieuwe dag als een toegift die hij van God kreeg.

In maart van dit jaar deed Bolland zijn antiquariaat over aan Den Hertog in Houten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer