„Softwarepiraterij remt groei it-sector”
De omzet van de Nederlandse it-sector kan tot 2006 ruim eenderde groeien als de softwarepiraterij met 10 procent vermindert.
De Nederlandse overheid zou dan ongeveer 1,5 miljard euro aan extra belastinginkomsten binnenhalen. In Nederland zijn vier op de tien softwareproducten illegaal. Dat concludeert onderzoeksbureau IDC in een woensdag gepubliceerd rapport in opdracht van brancheorganisatie Business Software Alliance (BSA).
Het bureau onderzocht de gevolgen van illegale software. In heel Europa zou de economie tot 2006 met 100 miljard euro groeien als de piraterij met 10 procent zou afnemen. Dat staat voor 250.000 nieuwe banen en 23,3 miljard euro aan extra belastinginkomsten voor de overheden, aldus de onderzoekers.
Het probleem met softwarepiraterij is volgens een woordvoerder van IDC allereerst dat het oneerlijke concurrentie is. „Daarnaast verschaft legale software bedrijven meer werk, zoals bijvoorbeeld de helpdesk. Ook blijkt dat legale producten effectiever worden gebruikt doordat er veel extra diensten bij zitten.”
Vooral landen met veel illegale software kunnen volgens het onderzoek op korte termijn profiteren van voordelen als de piraterij wordt teruggedrongen. Spanje heeft sinds 1996 het gebruik van illegale software met 16 procent teruggedrongen en kende een snelle groei van de it-sector. Volgens voorspellingen groeit in Spanje de sector de komende jaren drie keer zo hard als voorheen.
Landen zoals Japan, het Verenigd Koninkrijk en Egypte hebben al veel gedaan aan het terugdringen van illegale software. „Zij plukken daar nu de vruchten van doordat de it-industrie versneld gaat groeien de komende jaren.”
De Europese Unie heeft richtlijnen gemaakt om het gebruik van illegale software terug te dringen. De lidstaten moeten deze nu gaan invoeren. De BSA heeft erop aangedrongen dat snel te doen en ook de regels streng te handhaven. „Het levert de overheden een heleboel extra belastinginkomsten op als bedrijven legale software gebruiken”, aldus een woordvoerder van IDC. Het rapport is woensdag ook aan de vaste kamercommissie van economische zaken overhandigd.