Groentjes in de groentetuin

Menig tuinman bewerkt in deze tijd van het jaar zijn kaveltje voor eigen groenten. =Is tuinieren ook iets voor jongeren?

28 May 2010 23:01Gewijzigd op 14 November 2020 10:44
Foto Stock.XCHNG
Foto Stock.XCHNG

Hebben alleen alternativo’s groene vingers? Staan enkel gepensioneerden in stoffige jassen te schoffelen in hun tuin? Volgens banenblad Intermediair is de volkstuin de trend van 2010. Niet alleen hoger op­geleiden maar ook gezinnetjes met kinderen zouden vaker zelf groenten telen. De voor- en nadelen van het eigenhandig kweken van groenten op een rijtje.

Waarom zou ik zelf groenten gaan kweken?

Als je de kroppen en knollen spotgoedkoop in de schappen ziet liggen, komt de vraag naar de voordelen al snel op. Maar argumenten voor een eigen moestuin zijn er genoeg.

Allereerst toch de kosten. Een zakje slazaad –goed voor een paar honderd planten– is ongeveer even duur als één verse krop sla. Als je in het bezit bent van een diepvries voorkom je met ingevroren groente dure aankopen.

Zelfgeteelde groenten zijn daarnaast intenser van smaak en gezonder. Bij ‘fabrieksgroenten’ wordt het gebruik van bestrijdingsmiddelen niet geschuwd. Hoewel de groenten er mooi uitzien, gaat dit vaak ten koste van de vitamines en de originele smaak.

Ik vind de kwaliteit van de groenten uit de winkel best.

Als smaak en prijs je niet uitmaken, geven andere redenen misschien de doorslag. Zelf groenten telen betekent (deels) zelfvoorzienend zijn. Wat moet je als het financiële systeem instort en je geld niets meer waard is? Hoe kom je aan je eten? Juist, het voedsel produceer je dan zelf.

Daarnaast: tuinieren ontstrest. De geur van humus ontspant. Het gekwetter van de vogels in de tuin geeft rust. Onderzoek van Alterra wees uit dat je van schoffelen meer ontspant dan van het lezen van een boek.

En het nadeel ten opzichte van groente uit de winkel?

De tijd die je erin steekt. Je moet zaaien, poten, schoffelen, oogsten en wassen. Besef: je handen moeten écht uit de mouwen.

Valt dat telen nooit eens tegen?

Ook dat is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Ziektes, ongedierte en het weer kunnen het leven van de tuinman flink zuur maken. Nu eens lijdt de tomaat onder een luizenplaag, dan weer ontdekt een spreeuwenkolonie je heerlijke aardbeien. Soms ondergraven konijnen je kolen en wortelen, of vernietigt een fikse hagelbui de erwten en bonen. Af en toe ontkiemen de groentenzaden om onverklaarbare reden zelfs helemaal niet.

Ontmoedigend…

Een echte tuinder laat zich niet uit het veld slaan door een tegen­valler. Vraat van ongedierte en schadelijke ziekten zijn te bestrijden en soms zelfs te voorkomen. Met slakken­korrels, vogelnetten en soms de gifspuit trekt de kweker ten strijde tegen zijn ‘vijanden’.

Kan ik dit jaar nog eigen groenten eten?

Zeker. Hoewel voorbereidingen voor een eigen moestuin vaak al beginnen in het najaar, kun je nu best nog wat aanmodderen in eigen tuin.

Begin simpel. Zet bijvoorbeeld tussen de viooltjes en margrieten in de voortuin een paar kruidenplantjes. Selderij, peterselie of een maggiplant. De bladeren kunnen rechtstreeks vanuit de tuin de soep in. Koop wat slaplantjes en zet ze in bloempotten op het terras.

Als je als groentje de smaak eenmaal écht te pakken hebt, neem je een volkstuin of spit je komend najaar je achtertuin om voor het telen van verse groenten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer