Kabinet stopt nog niet met testfase JSF
DEN HAAG (ANP) – Het kabinet zal vooralsnog niet uit de testfase van het Joint Strike Fighter-project (JSF) stappen, zoals een meerderheid van de Tweede kamer wil. Nederland zal eerst met de Amerikaanse overheid de ontstane situatie en de gemaakte afspraken bekijken. De Kamer zal daarover later worden ingelicht, zo blijkt uit een brief die demissionair minister Van Middelkoop (Defensie) vrijdag aan de Tweede Kamer schreef.
De PvdA, SP en GroenLinks zijn het er niet mee eens en willen zo snel mogelijk een overleg tussen de minister en de fractiewoordvoerders op het gebied van defensie. Die moeten dan het verkiezingsreces, dat duurt tot en met 14 juni, onderbreken. SP-Tweede Kamerlid Van Velzen vindt de opstelling van het kabinet onacceptabel. PvdA-Kamerlid Eijsink vindt dat Defensie allang had kunnen overleggen met de Amerikanen, die zich in haar ogen zelf niet aan de afspraken houden.
Het kabinet besprak vrijdag drie moties die de Tweede Kamer vorige week had aangenomen over de JSF. De belangrijkste motie was van de PvdA en riep op om uit de testfase te stappen en ook af te zien van de aanschaf van het eerste testtoestel, dat al is besteld en aanbetaald. PvdA’er Eijsink gaat er van uit dat de boete voor Nederland bij het afbreken van het contract beperkt blijft tot 20 miljoen euro. De onlangs afgetreden staatssecretaris De Vries (Defensie) had dat vorig jaar beloofd, aldus Eijsink. De minister gaat uit van een strop van 220 miljoen euro. Onder meer CDA en VVD willen wel verder met de testfase.
Van Middelkoop wees vrijdag opnieuw op de demissionaire status van het kabinet. Het kabinet vindt dat het geen vrijheid heeft om onomkeerbare besluiten te nemen die ingrijpende gevolgen hebben voor het beleid van het komende kabinet. Maar SP’er Van Velzen wijst erop dat het parlement gewoon missionair is. De demissionaire status van het kabinet betekent in haar ogen dat het kabinet niet zélf initiatieven mag nemen, maar wel een project moet stilleggen als de Kamer dat wil.
Twee andere voorstellen van de SP en van GroenLinks werden al uitgevoerd dan wel veranderen niets aan de betrokkenheid van Nederland bij de ontwikkeling van de JSF. Dat toestel blijft de beoogde kandidaat om de verouderde F-16 te vervangen, aldus de minister.