Economie

Herstel baat werklozen vrijwel niet

PARIJS – De vele werklozen in Europa hebben erg weinig aan de opleving van de economie de komende jaren. Vrijwel zeker gaan mensen die nog werk hebben meer uren draaien in plaats van dat er veel banen bijkomen.

Redactie economie
27 May 2010 10:59Gewijzigd op 14 November 2020 10:42
De werklozen hebben weinig aan de opleving van de economie de komende jaren. Foto ANP
De werklozen hebben weinig aan de opleving van de economie de komende jaren. Foto ANP

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) voorziet een banenloze economische groei, zo bleek gisteren in Parijs bij de presentatie van economische ramingen.

Bij de recessie is de werkloosheid in de EU fors gestegen, hoewel minder dan eerder gedacht. De werkloosheid steeg in twee jaar van ruim 7 naar 10 procent, ofwel naar 23 miljoen Europeanen. Tot minstens eind 2011 zit rond de 10 procent van 
de beroepsbevolking ongewild zonder baan thuis, verwacht de OESO. De organisatie roept landen op maatregelen tegen langdurige werkloosheid te behouden, ondanks de nodige bezuinigingen.

Van de werklozen is ruim 5 miljoen een jongere. „Heel frustrerend”, stelt Luca Scarpiello van het Europese Jeugd Forum. „De jongeren betalen de prijs van de crisis. Een deel is zo ontmoedigd dat ze niet eens meer naar een baan zoeken.”

De hoge werkloosheid is vooral een probleem in Spanje (20 procent) en Letland (ruim 21 procent). Nederland heeft volgens Eurostat de laagste werkloosheid van de EU (4 procent).

De wereldeconomie klimt onder aanvoering van nieuwe grootmachten als China en India voorlopig onverwacht snel uit het dal, stelt de OESO verder. De bedreigingen voor het herstel nemen echter in hoog tempo toe.

„De wereldeconomie staat op een cruciaal punt”, zei OESO-topman Angel Gurria gisteren. „Gecoördineerde internationa­le inspanningen hebben voor­komen dat de recessie nog erger werd, maar er blijven grote uitdagingen. Veel landen moeten de steun aan een nog altijd kwetsbare economie combineren met de noodzaak om de overheidsfinanciën op orde te brengen.”

De OESO is wel optimistischer geworden over de economische groei in de komende anderhalf jaar. Die valt vooral in de VS aanzienlijk hoger uit dan eind vorig jaar nog werd gedacht.

De onzekerheid op de financiële markten over de sterk opgelopen overheidstekorten baren de denktank echter grote zorgen. De bezuinigingen die veel landen hebben aangekondigd om het vertrouwen te herwinnen gaan volgens de OESO vaak niet ver genoeg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer