Gezondheid

Zwangerschap

Bij zeven weken zwangerschap kreeg ik na ernstig braken een hartritmestoornis (180 slagen per minuut in rust, 200 bij bewegen), die pas na vier uur ophield. Het later gemaakte hartfilmpje was goed. Is de kans groot dat het hart tijdens de bevalling weer op hol slaat? Ik heb nadien geen klachten meer gehad.

27 May 2010 10:43Gewijzigd op 14 November 2020 10:42

Veel zwangere vrouwen hebben last van hartritmestoornissen. Oorzaken hiervan zijn directe effecten van hormonen op het hart, verandering in vaatspanning en een toename van de hoeveelheid bloed die moet worden rondgepompt. Soms is een onderliggende hartziekte de oorzaak, maar meestal is die al voor het begin van de zwangerschap bekend.

Bij ernstig braken treedt kaliumverlies op. Dat kan leiden tot een laag kalium­gehalte in het bloed. Ook dit kan hart­ritmestoornissen veroorzaken. In uw geval heeft dit wellicht een rol gespeeld. Ik raad u aan om bij nieuwe klachten direct naar het ziekenhuis te gaan om een hartfilmpje te laten maken, zodat kan worden onderzocht om welk type hartritmestoornis het gaat.

Tijdens de baring komen hartritmestoornissen zeker vaak voor. Soms is het mogelijk de ritmestoornis te beëindigen door hard op de handrug te blazen (zogenaamde vagale manoeuvre). We geven liever geen medicijnen in verband met negatieve gevolgen voor de baby.

Dr. C. A. den Uil, cardioloog i.o.

Als 80-plusser met een goedaardige prostaatvergroting en onvoldoende blaasfunctie wordt bij mij iedere zes weken een urinekatheter verwisseld. Het inbrengen van een nieuwe katheter is een pijnlijke aangelegenheid. Een verdovende gel op de katheter helpt onvoldoende. Na het inbrengen krijg ik het onderweg naar huis altijd koud en zit ik een poos te schudden. Mijn uroloog wil echter geen verdovingsprikje geven, „omdat hij dit nooit doet.” Wat is de gebruikelijke werkwijze onder urologen?

Een urinekatheter wordt altijd geplaatst nadat een gel in de plasbuis is ingespoten. Behalve glijmiddel bevat de gel 
een verdovingsmiddel, maar voor 
de verdovende werking moet de gel 
wel enige tijd inwerken voordat de katheter wordt geplaatst. In de praktijk wordt daar echter zelden de tijd voor genomen.

Een verdovingsprikje behoort helaas niet tot de mogelijkheden. U zou kunnen vragen of het mogelijk is de katheter in de plasbuis te vervangen door een katheter die rechtstreeks door de buikwand wordt geplaatst (supra­pubische katheter). Het verwisselen van deze katheters is gemakkelijker en meestal minder pijnlijk.

Dat u het na de katheterwisseling koud krijgt en zit te schudden, zou ik bespreken met uw uroloog. Het kan samen­hangen met spanning, maar eventueel ook met verspreiding van bacteriën in de bloedbaan.

Dr. H. Vergunst, uroloog

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer