Boegeroep op bijeenkomst zorg Walcheren
„Maak haast met de uitvoering van de plannen rond de ziekenhuiszorg in Zeeland.” Die boodschap kreeg P. Vierhout, lid van de raad van bestuur van het Admiraal de Ruyterziekenhuis (AdRZ), dinsdag mee tijdens een CDA-bijeenkomst in het Walcherse Koudekerke.
Zo’n 150 mensen hebben zich verzameld om te luisteren naar en te debatteren met P. Vierhout (AdRZ), voorzitter H. Ensing van de raad van bestuur van het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom en demissionair minister Klink van Volksgezondheid.Meer specialisten naar Zeeland, een hoger niveau van intensive care en spoedeisende hulp en een nieuw ziekenhuis met planbare zorg in Vlissingen; kortom de zorg in Zeeland gaat naar een hoger niveau door de recente fusie tussen de ziekenhuizen in Vlissingen en Goes. Dat is nog steeds de boodschap van Vierhout.
Regelmatig boegeroep en afkeurende opmerkingen vanuit de zaal maken duidelijk dat een flink deel van het publiek geen vertrouwen in hem heeft. Vlissingen heeft straks alleen nog een veredelde EHBO-post, denken meerdere eilanders. Vierhout: „Alle specialisten die nu in Vlissingen werken, blijven daar onderzoek en diagnostiek doen. Ook de eenvoudigere, planbare operaties kunnen daar plaatsvinden.”
„Het is kapitaalvernietiging van het huidige Vlissingse ziekenhuis”, vinden anderen. „Dat is onjuist”, zeggen Vierhout en minister Klink. „Berekeningen hebben aangetoond dat het goedkoper en beter is om nieuw te bouwen dan het huidige ziekenhuis grondig te renoveren.”
Samenwerking tussen kleinere ziekenhuizen is noodzakelijk. Daarvan is H. Ensing, voorzitter van de raad van bestuur van het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom, overtuigd. Toch is hij licht kritisch in de richting van Vierhout. Het verkrijgen van een hoger niveau van intensieve zorg is volgens hem niet het belangrijkst. Juist de basiszorg moet „top” zijn, al is ook daarvoor samenwerking nodig. Hij adviseert om haast te maken met de uitvoering van de plannen. Als die te lang duurt, gaat dat ten koste van de motivatie en het draagvlak onder het personeel, en dat leidt uiteindelijk tot slechtere zorg.
Er wordt volgens Vierhout al hard gewerkt aan de nieuwe plannen. Het streven is dat er in 2014 langs de A58 in Vlissingen een nieuw ziekenhuis staat. Begin 2011 wordt gestart met de nieuwe werkwijze: complexe zorg alleen in Goes en in Vlissingen alleen planbare zorg.
De vruchten van de fusie tussen de Zeeuwse ziekenhuizen worden al zichtbaar. Was het voorheen moeilijk om vacatures vervuld te krijgen omdat specialisten niet in een klein ziekenhuis wilden werken, nu is het aantal gynaecologen al uitgebreid van vijf naar acht.
Veel onbegrip is er ook voor het dottercentrum dat het AdRZ wil beginnen. Er is er ook al een in Terneuzen, waarom moet Goes dan zo nodig ook zo’n centrum hebben? „Het is een eis van de Nederlandse Mededingingsautoriteit”, zegt Vierhout. „Het is een van de voorwaarden die aan een fusie worden gesteld.” De vergunning is nog niet rond, maar als die er is, kan het dottercentrum direct van start.
Terwijl veel aanwezigen nog altijd tegen de fusie zijn, ondersteunt minister Klink haar juist. In kleine ziekenhuizen worden behandelingen volgens hem soms zo weinig uitgevoerd, dat expertise ontbreekt. „Kijk niet alleen naar de afstand, die misschien groter wordt, maar denk eraan dat de kwaliteit van de zorg veel belangrijker is.” En voor de mensen die op behoorlijke afstand van het nieuwe ziekenhuis wonen? Daarvoor overweegt hij serieus een helikopter op de kop van Walcheren te stationeren.