Economie

Brussel baant weg voor aanpak Frankrijk om tekort

Het gat in de Franse begroting vorig jaar is niet veroorzaakt door uitzonderlijke omstandigheden of door een zeer zware economische neergang. De Europese Commissie maakte woensdag met deze constatering woensdag de weg vrij om Frankrijk te dwingen het begrotingstekort te verkleinen.

ANP
2 April 2003 14:15Gewijzigd op 14 November 2020 00:14

Bij de invoering van de euro hebben de EU-landen beloofd om hun begrotingstekort onder de 3 procent van het BBP te houden, omdat anders de nieuwe munteenheid op termijn verzwakt. Zondaars kunnen dwingende maatregelen opgelegd krijgen, op straffe van boetes, door de overige EU-landen.

De Europese Commissie zet als dagelijks bestuur van de EU de eerste stap. In een woensdag goedgekeurd rapport schrijft de Commissie dat Frankrijk niet in aanmerking komt voor een uitzonderingspositie, zoals beschreven in het Europese verdrag. Want het Franse tekort van 3,1 procent is niet het gevolg van buitengewone omstandigheden waartegen de Franse regering machteloos staat, vindt ’Brussel’. Het is het beleid van Parijs, zoals belastingverlaging, dat een groot deel van het tekort verklaart.

Sterker nog: de Commissie wijst erop dat Frankrijk de ’gele kaart’ die het begin dit jaar kreeg aan zijn laars heeft gelapt. „Tot dusverre heeft Frankrijk nog niet voldoende maatregelen genomen om het tekort voor 2003 terug te dringen”, aldus de Commissie. Brussel vindt verder dat Frankrijk zich in een kwetsbare positie heeft gemanoeuvreerd door het tekort onvoldoende terug te dringen toen nog goed ging met de economie, enkele jaren geleden.

De bal ligt nu bij de lidstaten: die moeten zich een mening vormen over het Franse tekort. Aanbevelingen volgen later.

Voor dit jaar rekent Frankrijk op een tekort van 3,4 procent en in 2004 hoopt het land met 2,9 procent weer in het gelid te lopen. Uit eerste, voorlopige berekeningen van de Commissie blijkt dat Frankrijk dit jaar zelfs kan uitkomen op 3,7 procent en volgend jaar op 3,6 procent. Die percentages gelden echter bij ongewijzigd beleid, en Parijs heeft al maatregelen aangekondigd.

De EU-ministers van Financiën kunnen pas boetes opleggen als in het jaar dat volgt op het jaar waarin voor het eerst een overtreding is geconstateerd, het tekort nog steeds boven de 3 procent ligt. De ministers kunnen de constatering pas dit jaar doen, zodat Parijs niet bang hoeft te zijn voor een boete voor de overtredingen van dit jaar en van afgelopen jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer