Uitgeworpen brood
We moeten steeds opnieuw leren dat we slechts nietige middelen zijn in de hand van de Heere. Dat was de ervaring van evangelist J. Kwantes in het evangelisatiewerk. Opgegroeid buiten de kerk, werd hij door de Heere geroepen om Gods Woord te brengen aan buitenkerkelijken. Vele jaren werkte hij als evangelist in Alkmaar.
Journalist L. Vogelaar schreef een boeiend boek over het leven en werk van evangelist Jan Kwantes (1922-1986). Geboren in Sliedrecht, groeide hij op in een socialistisch gezin. Na de oorlog vertrok Kwantes naar Vlissingen om als timmerman te gaan werken op Walcheren. Hier ontmoette hij zijn latere vrouw, Riek de Nooijer.Eens sprak een oude man hem aan met de woorden: „Jan, jongen, zo zal het niet gaan. Zo kun je God niet ontmoeten.” Deze woorden raakte Kwantes niet meer kwijt. De Heere bracht hem tot inkeer. Opmerkelijk dat een eenvoudig woord gebruikt wordt om een buitenkerkelijke tot inkeer te brengen. Hierin ligt voor ons allen de aansporing in alle eenvoudigheid mensen te wijzen op de ernst van het leven. De vraag wordt nogal eens gesteld: Wat moet ik zeggen? Maken we evangelisatiewerk vaak niet moeilijker dan het blijkt te zijn? De Heere kan een eenvoudig woord gebruiken.
De Heere riep Kwantes en opende de weg naar het evangelisatiewerk. Het waren de roerige jaren 60. In die tijd nam het deputaatschap voor evangelisatie van de Gereformeerde Gemeenten het besluit een tweede evangelisatiepost te openen, in Alkmaar. Daar vroeg men Kwantes: „Waar begint u aan?” Hij antwoordde: „Ik begin niet, maar God wil hier beginnen.”
Veel en wonderlijke ontmoetingen worden beschreven. Voor degenen die de situatie in Alkmaar niet hebben meegemaakt, komt dit soms als een hele opsomming over. Anderzijds is er ook verwondering over hoe de Heere in betrekkelijk korte tijd het evangelisatiewerk in Alkmaar voor verschillende mensen tot rijke zegen wilde gebruiken. Begin jaren tachtig telde de evangelisatiepost 62 belijdende leden en 46 doopleden. Kwantes was ook betrokken bij het landelijke toerustingwerk en bij de materiaalvoorziening. Op de leeftijd van 64 jaar stierf hij, nog vrij onverwachts. Hij werd opgevolgd door L. Versteeg.
Het boekje van Vogelaar geeft een mooi overzicht van de ontwikkelingen op de evangelisatiepost in Alkmaar. Vooral de rijke zegen die de Heere gaf door middel van de verkondiging van Zijn Woord geeft verwondering.
Het geeft ook hoop voor het evangelisatiewerk van tegenwoordig. Iedereen die op wat voor manier ook maar bij evangelisatiewerk betrokken is, zou dit moeten lezen. De voorbeelden uit de praktijk kunnen daarbij nuttig zijn.
Een lesje over deur-aan-deurevangelisatie gaf de vrouw van evangelist Kwantes aan opvolger L. Versteeg. Deze had in het begin ervaren dat deur na deur voor zijn neus dichtging, of dat mensen hem bijna aanvlogen, of dat men riep: „Broeder, wij zijn ook kinderen van God.” Kwantes’ vrouw vertelde dat haar man eerst ook zo was begonnen. Maar dat hij het veel effectiever had gevonden om contacten te leggen bij het werken op straat en bij andere gelegenheden.
Gezien de ervaringen die er nu zijn met het leggen van contacten via bijvoorbeeld inloophuizen en maaltijdprojecten, heeft Kwantes dat toen al goed gezien. Alsook het feit dat we slechts nietige middelen in de hand van de Heere blijven.
Werp uw brood uit op het water. Leven en werk van evangelist J. Kwantes, L. Vogelaar; uitg. Gebr. Koster, Barneveld, 2010, ISBN 978 90 5551 522 6; 163 blz.; € 15,90.