Buitenland

Annan: VN niet gelukkig met oorlog

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, heeft dinsdag verklaard dat de VN in overgrote meerderheid „zeer ongelukkig” zijn over de door Washington geleide oorlog in Irak. Ook zei Annan dat Arabische landen meer inspanningen van de VN eisen om een staakt-het-vuren tot stand te brengen.

AP
2 April 2003 11:24Gewijzigd op 14 November 2020 00:14

Annan zei verder dat de VN-wapeninspecteurs onmiddellijk na de beëindiging van de vijandelijkheden hun werkzaamheden in Irak moeten kunnen hervatten. Daarnaast merkte hij op dat „het niet uitgesloten is dat de VN een belangrijke rol zullen spelen” in een naoorlogs Irak. De VN-chef herhaalde dat de Veiligheidsraad geen mandaat heeft gegeven voor de oorlog.

Vorige week kwam de Veiligheidsraad op verzoek van de Arabische Liga en de Beweging van Niet-Gebonden Landen twee dagen lang over de kwestie Irak bijeen, maar er werd geen resolutie ingediend. Kennelijk werd daarvan afgezien vanwege de diepe verdeeldheid binnen de Veiligheidsraad over de oorlog en het te verwachten veto van Washington en Londen.

De groep van Arabische landen vergaderde maandag met Annan en kondigde alsnog een resolutie aan, maar nu in de Algemene Vergadering, om de wereldopinie te polsen. De groep, de Organization of the Islamic Conference Group, zei te willen oproepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren, de terugtrekking van buitenlandse troepen uit Irak en respect voor de soevereiniteit en politieke onafhankelijkheid van Irak en zijn buurlanden.

De Arabische en islamitische landen hebben in de Algemene Vergadering veel meer kans een resolutie aanvaard te krijgen, omdat in die vergadering geen vetorecht geldt. In tegenstelling tot resoluties van de Veiligheidsraad zijn resoluties van de Algemene Vergadering echter niet bindend.

Ondertussen verklaarde het hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), Mohamed al-Baradei, te verwachten dat zijn inspecteurs onmiddellijk na beëindiging van de oorlog naar Irak terugkeren. Al-Baradei wees erop dat het mandaat van het IAEA in Irak nog geldig is en niet is ingetrokken: „Het IAEA is het enige orgaan met het wettige gezag om de nucleaire ontwapening van Irak te verifiëren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer