Kokosbakker uit Harderwijk is marktleider
Het bedrijf Theha is klein, maar met 40 miljoen plakjes kokosbrood per jaar marktleider in Nederland. „Als ik een pakje op de band bij de kassa zie, overvalt me een gevoel van trots.”
Sommige bedrijfsnamen zijn niet moeilijk te ontcijferen. Theha staat gewoon voor ”Theunisse Harderwijk”. In het Veluwse stadje zit het bedrijf in kokosbrood bijna zestig jaar na de oprichting nog altijd.Er werken zestien mensen bij Theha. Directeur Bram Theunisse, kleinzoon van de oprichter, is de derde generatie in het bedrijf. Hij raakte begin jaren negentig betrokken bij het werk van zijn vader en opa. Eigenlijk heeft hij er nooit over nagedacht of hij ook bij Theha zou gaan werken. „Ik ben er trots op het bedrijf voort te mogen zetten”, zegt de 35-jarige, boomlange eigenaar.
In de wereld van supermarkten en levensmiddelen is Theha natuurlijk maar een piepkleintje. Voor de pakjes kokosbrood is in de schappen hooguit een klein hoekje overgelaten bij de afdeling broodbeleg, ergens onder de jam en naast de vlokken. „We zouden graag wat meer ruimte in de schappen willen, maar dat zit er niet in”, zegt Theunisse. Toch: „Als ik een pakje op de band bij de kassa zie, overvalt me een gevoel van trots.”
In 1954 begon Abraham Theunisse aan de Scheepssingel in Harderwijk een suikerwerkfabriek waar snoepjes met ananas- en pepermuntsmaak werden vervaardigd. Maar door de groeiende concurrentie zag hij zich genoodzaakt te specialiseren in kokosproducten. De opkomst van de supermarkten bood mogelijkheden voor verpakt en voorgesneden kokosbrood. Zo werd Theha de grootste kokosbroodfabrikant van Nederland.
In 2004 vierde Theha zijn 50-jarig bestaan als onderneming die levert aan de groothandel en aan vrijwel alle supermarktformules in Nederland. Het bedrijf verhuisde in de loop der jaren meerdere malen naar een groter pand. Eind dit jaar hoopt Bram Theunisse met zijn mensen een nieuw productiefaciliteit te kunnen betrekken.
Het assortiment van de Harderwijker kokosbakker is overzichtelijk. Het bekendste product is wel het Jungle Kokosbrood, verkrijgbaar in de varianten naturel, gevlamd wit, gevlamd geel en cacao. Verder is er kokosbrood met rozijnen, dat onder de naam Theunisse Traditionals de deur uitgaat. Ook de traditionele kruideniersbroden waar het in 1954 allemaal mee begon worden in Harderwijk nog steeds gemaakt. Ze wegen 2 kilo per stuk en zijn leverbaar in exotische kleuren als oranje en groen.
Met het Harderwijker kokosbrood worden in Nederland jaarlijks 40 miljoen boterhammen belegd. „Als je tenminste een heel plakje op een boterham doet”, lacht de directeur. In een pakje zitten tien plakjes, dus is de omzet snel berekend: 4 miljoen pakjes.
Met het Jungle Kokosbrood richt Theha zich op de markt voor kinderen. „Het is zoet, ze lusten het graag. Geen geknoei, zo op het brood.”
„Wat we veel zien is dat jonge stellen die vroeger zelf kokosbrood kregen, als ze eenmaal kinderen krijgen het op tafel zetten. Kokos met rozijnen is meer iets voor volwassenen.” Over het suikergehalte in de plakjes kokosbrood maakt de eigenaar van Theha zich niet zo druk. „Het hoort bij het zoete beleg. Minder suiker zou kunnen. Maar een Mars met minder suiker smaakt ook niet.”
Als het om verder productontwikkeling gaat, zegt Bram Theunisse „schappen vol ideeën” te hebben. „Een biologische variant van kokosbrood ligt klaar om te maken. Het recept is er.” Overigens is kokosbrood best gezond, wil Theunisse doen geloven. „De vetten in kokosbrood bestaan grotendeels uit laurinezuur. Dat helpt het lichaam schadelijke micro-organismen te bestrijden. Ook heeft laurinezuur van alle vetzuren het meest gunstige effect op cholesterol. En kokosvet helpt ook nog eens bij het afvallen.”
De basis voor kokosbrood is uiteraard kokos. Dat haalt Theunisse uit Zuidoost-Azië. Het recept voor zijn kokosbrood is geheim, maar er gaat in ieder geval glucose-fructosestroop, tarwezetmeel, dextrose, gelatine en suiker in de grote roerbakmixer in de bedrijfshal. Na een tijdje roeren is het ‘deeg’ klaar. Een van de medewerkers weegt hompen van 2 kilo af en daar worden ‘broden’ van gemaakt. De broden staan een vastgestelde tijd in de opslagruimte en worden dan door een machine in plakjes gesneden.
Tien plakjes bij elkaar gaan in een pakje. Aan het einde van de lijn pakt een medewerker de pakjes in dozen. In een doos zitten verschillende kleuren en maar een paar doosjes met alleen wit kokosbrood. Wie dat wil hebben, moet in de winkel dus even zoeken.