Opvoeding van kinderen met leerproblemen
Titel:
”Dat begrijp je toch wel?! Over leerproblemen”
Auteur: J. Noteboom & B. Vonk
Uitgeverij: Groen, Heerenveen, 2002
ISBN 90-5829-054-9
Pagina’s: 104
Prijs: € 12,50. „De serie Bijzondere opvoedingsvragen wil een praktische handleiding zijn voor opvoeders die ervaren dat het ’gewone’ opvoeden van hun kind onvoldoende is”, zo staat geschreven in de toelichting op deze serie. Een praktische handleiding, dat wekt hoge verwachtingen! Inmiddels verscheen ”Dat begrijp je toch wel?! Over leerproblemen”.
De auteurs proberen veel verschillende kanten van leerproblemen te beschrijven. Er wordt aandacht besteed aan soorten leerproblemen, aan oorzaken en gevolgen van leerproblemen, aan het herkennen van leerproblemen in de thuis- en klassensituatie, aan invloed van leerproblemen op het kind en het gezin en aan leerproblemen in bijbels perspectief.
Daarnaast wordt dit probleem vanuit verschillende invalshoeken benaderd: vanuit het kind, de ouders, het gezin, de leerkracht en de school. Hoe is het voor het kind om leerproblemen te hebben? Welke gevoelens roept dit bij ouders op?
De auteurs geven weer welke mogelijkheden er binnen de school zijn om ouders en kinderen te helpen. Praktische punten worden uitgelegd: Wat doen Intern Begeleiders? Wat is de taak van een Permanente Commissie Leerlingzorg? Hoe verloopt het traject als een kind van school moet veranderen? Het is waardevol dat deze punten aandacht krijgen; een sterk punt van het boek.
Het hoofdstuk ”Christenouders en leerproblemen” gaat in op leerproblemen vanuit bijbels perspectief. Thema’s als omgaan met talenten en het kind als Gods gave worden aangestipt. Johan en Arine, twee kinderen met leerproblemen, vormen de rode draad in het boek.
Het is te merken dat de auteurs uit de praktijk komen. Veel praktijkvoorbeelden worden aangehaald, waardoor het boek makkelijk leest. Dat is een ander sterk punt. Er wordt naar zo veel voorbeelden en personen verwezen, dat de schrijvers de lezers er regelmatig aan moeten herinneren wie Johan en Arine zijn.
De tekst wordt afgewisseld met illustraties en grijze kaders. In de grijze kaders staan voorbeelden, tips en extra uitleg. De kaders vragen veel aandacht. Niet altijd is duidelijk waarom de auteurs juist dat gedeelte extra willen benadrukken.
De tips voor opvoeders wisselen qua bruikbaarheid: „Als u extra oefent met uw kind, houd die momenten kort en kies er een rustig moment voor uit. Stel er voor uw kind ook iets fijns tegenover.” „U bent niet de enige die deze gevoelens heeft.” Of: „Denk aan uzelf. Als u het straks niet meer volhoudt, hoe moet het dan verder?” Het opendeurgehalte is soms hoog.
De verschillende perspectieven van waaruit wordt geschreven, het grote aantal voorbeelden, het niet eenduidige gebruik van de kaders, kortom: de gebrekkige structuur, zorgt ervoor dat de inhoud niet optimaal tot zijn recht komt. Dat is jammer!
Wie een en ander afweet van leerproblemen en de consequenties daarvan óf wie een praktische handleiding verwacht, zal waarschijnlijk teleurgesteld worden. De theoretische achtergronden van leerproblemen, de ontwikkelingsgang in school, de begeleiding vanuit school - deze kennis kan bij bijvoorbeeld leerkrachten bekend worden verondersteld.
Voor wie weinig weet van wat in het voorafgaande is beschreven, kan het boek dienen als een makkelijk leesbare, eerste kennismaking.