Economie

EU–landen willen strengere begrotingsdiscipline

De EU–lidstaten zijn het erover eens dat de begrotingsdiscipline in de EU beter moet worden gehandhaafd. Ook willen ze hun economische samenwerking versterken.

ANP
21 May 2010 19:46Gewijzigd op 14 November 2020 10:39
EU–president Herman Van Rompuy. Foto EPA
EU–president Herman Van Rompuy. Foto EPA

EU–president Herman Van Rompuy heeft dat vrijdag gezegd na de eerste bijeenkomst van een door hem geleide werkgroep. Daarin zitten de ministers van Financiën van de EU–landen.„We zijn het eens over de hoofddoelstellingen", aldus Van Rompuy. „Dit is een belangrijke stap". De plannen moeten nu in detail worden uitgewerkt. Diverse lidstaten hebben daartoe al voorstellen op tafel gelegd. Ook de Europese Commissie heeft dat gedaan.

De werkgroep presenteert in oktober haar plannen. Die moeten een schuldencrisis als in Griekenland voortaan voorkomen.

Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager zei na afloop van het beraad dat er „bij iedereen een gevoel van urgentie" aanwezig is om de begrotingsregels strenger toe te passen. Lidstaten moeten volgens hem streven naar een overschot op hun begroting, in plaats van te mikken op een tekort van 3 procent van het bruto binnenlands product, de toegestane EU–limiet.

De Jager is er ook voorstander van om de handhaving van de begrotingsregels in handen van een onafhankelijke instellingen te leggen, zodat politici zich er niet meer mee kunnen bemoeien. Ook Duitsland denkt in die richting. Verder wil De Jager hardere en ’slimmere’ sancties. EU–landen die er financieel een potje van maken zouden niet alleen gekort moeten worden op EU–subsidies, ook zou hun tijdelijk het stemrecht bij EU–beraad ontnomen moeten worden.

De Jager voelt niets voor een idee van Van Rompuy om ’euro–obligaties’ uit te geven, waarmee goedkoper geld geleend zou kunnen worden op de kapitaalmarkt. De bewindsman vreest dat „zwakke broeders dan gaan meeliften op de kredietwaardigheid van landen als Duitsland en Nederland". De Duitse regering deelt deze bezwaren.

De Jager heeft de Europese Commissie gevraagd zo snel mogelijk met een voorstel te komen over ’naked short selling’, het ongedekt speculeren op koersdalingen. Duitsland heeft deze praktijk afgelopen week verboden zonder overleg met de andere EU–landen. Dat was volgens De Jager niet verstandig. Gezamenlijk optrekken is effectiever, zei hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer