Boeren melden vaker schade sinds Faunawet
Sinds een jaar geleden de Flora- en faunawet werd ingevoerd, melden boeren vaker schade aan hun landbouwgewassen. Het aantal aanvragen van boeren voor een vergoeding voor gewasschade door dieren is het afgelopen jaar ruim verdubbeld.
Dit heeft secretaris H. Revoort van het Faunafonds woensdag gezegd. Het Faunafonds is een adviesorgaan van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en van de provincies. Het geeft advies over soortenbestrijding, landbouwschade en jacht.
Volgens Revoort werden bij het Jachtfonds, de voorganger van het Faunafonds, jaarlijks ongeveer 2500 verzoekschriften voor uitbetaling van schadevergoedingen ingediend. Sinds de Flora- en faunawet zijn dat er 5600 per jaar.
Vroeger kostte de vergoeding van gewasschade door onbejaagde dieren de provincies en het Rijk ruim 3 miljoen euro per jaar, nu zal dat bedrag waarschijnlijk verdubbelen. Het precieze schadebedrag is nog niet bekend.
Vooral zwarte kraaien en kauwen, die sinds de Flora- en faunawet niet meer afgeschoten mogen worden, richten volgens Revoort meer schade aan gewassen aan. Ontheffingen die de provincie mag verlenen als de vogels zich niet laten verjagen, laten volgens het Faunafonds lang op zich wachten.
„De acceptatiegrens van de boeren is bovendien ook een stuk lager”, denkt Revoort. „Vroeger mochten ze zelf dieren afschieten, nu heerst er wrevel dat dit allemaal via procedures moet. Boeren melden schade nu eerder, als een soort actiemiddel.”
De Dierenbescherming greep het eenjarig bestaan van de Flora- en faunawet aan om stevige kritiek te uiten. Volgens de organisatie zijn er grote verschillen tussen de provincies in kennis en uitvoering van de wet en worden er te vaak ontheffingen verleend voor de jacht op vossen, reeën, zwanen en ganzen. Ook zou het Faunafonds volgens de Dierenbescherming niets gedaan hebben aan het ontwikkelen en stimuleren van alternatieven voor de jacht.
Revoort vindt deze aantijgingen onzin. „We zijn voortdurend bezig met voorlichting over het voorkomen van landbouwschade door dieren. Er zijn 10.000 exemplaren van het handboek Faunaschade uitgedeeld, elke aanvrager van een schadevergoeding krijgt nog eens een brochure toegestuurd. Ik zou niet weten wat we nog meer moeten doen”, verklaart Revoort.
Minister Veerman van Landbouw reageert berustend op de kritiek van de Dierenbescherming. „De wet is gemaakt op basis van compromissen en moet verschillende belangen dienen, dus je kunt nooit iedereen tevreden houden.”