VWS uit zorg over pillen via internet
DEN HAAG - Het ministerie van VWS inventariseert op dit moment onder 25 huisartsen wat hun ervaringen zijn met patiënten die medicijnen bestellen via internet. Afhankelijk van de bevindingen volgt komend najaar mogelijk verder onderzoek.
Dat liet Lilian Jansen, woordvoerder van het ministerie van VWS, gisteren weten naar aanleiding van Brits onderzoek onder 400 huisartsen naar pillen via internet.
Een kwart van hen bleek patiënten te hebben behandeld van wege bijwerkingen die de middelen hadden. Het ging veelal om medicijnen als cholesterol remmers, erectiepillen, afslankmiddelen en kalmeringstabletten.
Prof. dr. Steve Field, voorzitter van de Britse huisartsenvereniging, noemt de uitkomsten van het onderzoek voor de BBC schokkend. Hij schat dat 2 miljoen Britten geregeld medicijnen op internet bestellen. Daarmee begeven zij zich volgens hem in een "potentieel mijnenveld."
Patiënten meldden hun gebruik van internetpillen veelal niet aan de arts. Een kwart van de Engelse huisartsen kwam er toch achter doordat ze werden geconfronteerd met bijwerkingen die niet afkomstig konden zijn van pillen die ze zelf hadden voorgeschreven.
Alleen al in de maanden oktober en november van 2008 onderschepte de Europese douane 34 miljoen pakketjes met pillen. Ook de Nederlandse douane ziet de stroom groeien.
Het ministerie van VWS zegt te zijn geschrokken van de uitkomsten van de Britse studie, maar beschikt vooralsnog niet over informatie over de situatie in Nederland, aldus Jansen.
Het ministerie wil komend najaar een voorlichtingsactie starten waarin wordt gewaarschuwd voor de gevaren van internetgeneesmiddelen.
Jansen: "Het gebruik van medicijnen bergt risico’s in zich. Ze kunnen bijwerkingen hebben of kunnen de werking van andere geneesmiddelen beïnvloeden. Artsen en apothekers zijn ervoor opgeleid om dat te signaleren en de juiste keuzes te maken."
Bovendien kunnen internetpillen schadelijke stoffen of verontreinigingen bevatten, aldus Jansen. Vaak gaat het om middelen die niet volgens de farmaceutische regels zijn gefabriceerd of waarmee is geknoeid. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat dit met 60 procent van de internetpillen het geval is.
Het Europees Parlement heeft intussen besloten tot maatregelen tegen de illegale verkoop van medicijnen via internet.