„SGP heeft goede van links en rechts”
Ook het programma van de SGP onderging de toets van het CPB. De nummer twee op de kandidatenlijst van de mannenbroeders, prof. dr. E. Dijkgraaf is, ondanks een fors koopkrachtverlies, tevreden. „Wij hebben het goede van rechts én links.”
„We wilden 18 miljard bezuinigen tot 2015, en dat gaan we ook doen”, zegt Dijkgraaf, nu nog hoogleraar economie in Rotterdam, maar startklaar om na 9 juni namens de SGP de Kamer in te gaan. „De effecten van ons programma zijn prima. We doen zelfs meer dan nodig is om de staatsfinanciën op orde te krijgen.”
En dat zonder aan de hypotheekrenteaftrek te tornen, benadrukt Dijkgraaf: „Dat kan wat ons betreft alleen op termijn en lastenneutraal gebeuren, bijvoorbeeld in combinatie met de invoering van een sociale vlaktaks.”
Hoewel de SGP de kinderopvangtoeslag en de inkomensafhankelijke combinatiekorting voor werkende moeders schrapt, zijn de gevolgen hiervan voor de arbeidsmarktparticipatie –met een min van een kwart procent– verwaarloosbaar, zegt Dijkgraaf trots. „Je kunt dus alle bonussen op het tweeverdienerschap schrappen, zonder een bloedbad aan te richten op de arbeidsmarkt. Dát hadden ze zelfs bij het CPB niet gedacht.”
Vier miljard bespaart de SGP met deze keuze, die de ongelijke fiscale behandeling tussen kostwinners en tweeverdieners verkleint. Gedeeltelijk keert dit geld ook weer terug bij de burger door een verlaging van het belastingtarief in de eerste schijf, en een hoger kindgebonden budget. De koopkracht schiet door het SGP-beleid echter wel fors in het rood, erkent Dijkgraaf. Met vele miljarden meer dan bij de andere partijen „In de komende kabinetsperiode met 8 miljard euro. Al wordt de grootste pijn wel geleden onder tweeverdieners die, terwijl hun kind op kosten van de staat in de opvang zit, al rokend en drinkend naar de kermis gaan.” Naast het schrappen van de „tweeverdienersubsidies” wil de SGP namelijk ook de accijnzen op alcohol en tabak verhogen, evenals het nu verlaagde belastingtarief voor circussen en kermissen.
„Al met al combineren we toch het goede van links én rechts”, zegt Dijkgraaf. „Dus financieel solide, maar tegelijkertijd de sociaal zwakkeren ontzien door de lasten eerlijk te verdelen.”
Als voorbeeld wijst Dijkgraaf op de besparing die de SGP wil doorvoeren in de zorg, door het eigen risico inkomensafhankelijk te maken. „Voor wie meer dan modaal verdient, gaat die omhoog. Daaronder gaan mensen echter juist minder betalen. Het mag niet zo zijn dat armeren een noodzakelijk doktersbezoek schrappen uit angst voor de kosten.”
Investeren doet de SGP ook, stelt Dijkgraaf. Bijvoorbeeld in duurzaamheid, politie en defensie, maar vooral in onderwijs en innovatie. Het mooie aan die onderwijsimpuls van in totaal 2,6 miljard noemt Dijkgraaf dat dit geld uiteindelijk weer terugkomt. En meer dan dat. „Op termijn levert die investering 2,5 procent meer werkgelegenheid op, en daarmee 3,5 procent aan extra economische groei. Al vanaf 2025 gaan we hier flink op verdienen.”
Hoewel Dijkgraaf tevreden is over de afloop van de CPB-exercitie, heeft hij ook kritiek op het planbureau. „We hebben nog voor 3,5 miljard aan bezuinigingen op de plank liggen die het CPB weigert door te voeren op soms arbitraire gronden. Dat is bijzonder jammer. We hadden er het koopkrachtverlies mee kunnen halveren. Of de besparing van het kabinet op de algemene heffingskorting voor de niet-werkende partner met gemak twee keer ongedaan kunnen maken.”
Interview met SGP-lijsttrekker Van der Staaij door de NOS: