Economie

Merkel: euro is in gevaar

BERLIJN ( ANP/AFP) – De euro is volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel in gevaar. De crisis rond de eenheidsmunt is volgens haar „de grootste test voor Europa sinds decennia".

19 May 2010 14:40Gewijzigd op 14 November 2020 10:36
De euro is volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel in gevaar. Foto ANP
De euro is volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel in gevaar. Foto ANP

Merkel heeft dat woensdag gezegd in de Bondsdag. Het Duitse parlement moet zich uitspreken over het noodplan dat de EU–lidstaten onlangs overeenkwamen om de euro te ondersteunen. De eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds willen daarvoor 720 miljard beschikbaar stellen.Merkel wil dat alle EU–landen maatregelen nemen om de begrotingsdiscipline te verbeteren. Gebeurt dat niet, dan zullen de gevolgen „niet te overzien" zijn voor de EU.

Volgens een Duitse krant wil Merkel dat de landen die de euro hanteren, hun nationale begrotingen laten onderzoeken door een onafhankelijke instelling. Ook demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager is voorstander van onafhankelijk toezicht op de manier waarop de lidstaten met de EU–begrotingsregels omgaan.

Over besluitvorming rond het noodpakket van 720 miljard bestaat nog verschil van mening tussen de eurolanden. Duitsland wil, net als Nederland, dat er steeds unanieme beslissingen vereist zijn, maar andere landen vrezen dat dat tot vertraging leidt.

De ministers van Financiën van de eurolanden ontmoeten elkaar vrijdag opnieuw in Brussel. Er wordt dan een werkgroep geïnstalleerd onder leiding van EU–president Herman Van Rompuy, die maatregelen moet uitwerken zodat de EU–landen zich voortaan beter aan de begrotingsafspraken houden.

Minister De Jager (Financiën) plaatste woensdag de uitspraken van Merkel in de context van de onrust van vorige week, toen de eurolanden tot maatregelen besloten. „De euro was toen in gevaar". Nu is er geen reden voor paniek, aldus De Jager. „We hebben met de maatregelen een vrije val voorkomen. De eurokoers is gedaald, maar nog altijd hoger dan bij de introductie van de munt".

De Jager wilde niet ingaan op het Duitse verbod op speculatieve beleggingen. In algemene zin, zei hij, is het het beste om in Europa zo veel mogelijk gecoördineerd op te treden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer