Buitenland

TESTIndonesische strijd tegen terreur wordt harder

JAKARTA – Veel Indonesische terroristen kiezen na gevangenschap opnieuw voor de jihad. De voortvluchtige Indonesische topterrorist Sunata zat vorig jarig nog in de gevangenis. Het geduld van de politie raakt nu op.

Jan Lepeltak
19 May 2010 11:30Gewijzigd op 14 November 2020 10:35

De 32-jarige Abdullah Sunata zou volgens de politie aan het hoofd staan van een nieuw, losjes georganiseerd, terreurnetwerk.

De opvolger van de vorig jaar doodgeschoten topterrorist Dulmatin zou de afgelopen maanden niet hebben stilgezeten.

De nationale politiecommandant Bambang Hendarso Danuri onthulde tijdens een persconferentie in Jakarta vrijdag het ambitieuze terreurplan van het geheime netwerk van terroristen: een bloedige aanslag met automatische wapens tijdens de komende onafhankelijkheidsviering bij het presidentieel paleis op 17 augustus.

Hierbij zouden de Indonesische president Yudhoyono, andere regeringsleden en hoge buitenlandse vertegenwoordigers het doelwit zijn.

Met deze gewelddadige staatsgreep zou de eilandenrepubliek veranderen in een islamitisch kalifaat.

Na de arrestatie vorige week van meer dan twintig terroristen in huizen in Jakarta, West-Java en Centraal-Java werd duidelijk hoe groot de dreiging nog steeds is.

Politieagenten vonden geen explosieven in de schuilplaatsen. Wel automatische wapens en munitie en omgerekend circa 80.000 euro.

Volgens terreurexperts van de politie stelden de moslimterroristen het bloedbad in Bombay in 2008 als voorbeeld voor een aanval in de Indonesische hoofdstad. Een mogelijke reden hiervoor is dat het verkrijgen van explosieven in Indonesië steeds moeilijker en gevaarlijker is geworden. De aanslagen in Bombay toonden aan hoe succesvol het gebruik van vuurwapens is.

Tijdens de arrestaties van vorige week schoten zwaarbewapende politieagenten vijf terreurverdachten dood. Hiermee lijken de politie en de Indonesische regering de boodschap te willen afgeven dat de zachte aanpak van het terreurprobleem voorbij is.

Het Indonesische veiligheidsapparaat is flink in verlegenheid gebracht door het gedrag van topterrorist Sunata en gaat voor een hardere aanpak.

Sunata werd vorig jaar vrijgelaten, nadat hij slechts vijf van zijn zeven jaren gevangenisstraf had uitgezeten. Hij was veroordeeld wegens het verlenen van logistieke steun aan enkele kopstukken van de verzwakte terreurorganisatie Jemaah Islamiyah.

Als gevangene nam Sunata deel aan een speciaal deradicaliseringsprogramma van de politie. Na vrijlating ondersteunt de overheid de voormalige terroristen met geld en huisvesting.

Veel critici menen dat Sunata misbruik heeft gemaakt van het overheidsprogramma. Sunata liet recent berichten achter op internet waarin hij bedreigingen uitte aan het adres van ‘afvallige’ veroordeelden die de radicale terreurideologie tijdens het politieprogramma hadden afgezworen.

Eind vorig jaar ontdekte de politie een nieuw terroristisch trainingskamp in de Sumatraanse provincie Atjeh. Hier zouden radicale moslimextremisten getraind worden in het omgaan met wapens en explosieven. Zij vormden de meest radicale elementen uit een groot aantal, soms zeer verschillende, moslimorganisaties.

Arrestanten van het kamp in Atjeh verklaarden later dat Sunata kort na zijn vrijlating al naar kandidaten zocht voor het nieuwe terreurkamp.

Inmiddels heeft president Yudhoyono bij een toespraak deze week onderkend dat terroristen tijdens hun gevangenschap nog steeds een dreiging vormen, en na vrijlating vaak opnieuw aanslagen plannen.

De president verklaarde dat vooral Indonesiërs en niet zozeer buitenlanders het dodelijke slachtoffer worden van terreuraanslagen.

Ook benadrukte hij dat Indonesië nooit en te nimmer een islamitische staat met islamitische shariawetgeving zal worden.

De Indonesische media en waarnemers hebben positief gereageerd op de woorden van de vorig jaar herkozen president, die ook persoonlijk bedreigd is door de terroristen. Met de harde politieacties is voor de buitenwacht duidelijk geworden dat de Indonesische regering definitief het terrorismeprobleem de kop in wil drukken.

Maar het doodschieten van terreurverdachten tijdens arrestaties is in het verkeerde keelgat geschoten bij veel moslimorganisaties. Die zullen de regering en de politie onder druk zetten om voorzichtiger te werk te gaan. De Indonesische bevolking lijkt echter blij met de harde aanpak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer