TEST Europese Commissie neemt gas terug
De Europese Commissie vindt het niet noodzakelijk dat de EU-landen ieder voorjaar hun ontwerpbegroting ter beoordeling naar Brussel sturen. Eurocommissaris Olli Rehn (Monetair Beleid) acht het voldoende als de lidstaten al in een vroeg stadium informatie verschaffen over hun geplande inkomsten en uitgaven.
Rehn heeft dat volgens demissionair minister Jan Kees de Jager maandagavond gezegd tijdens een beraad van de ministers van Financiën van de zestien eurolanden. De Europese Commissie lijkt daarmee wat gas terug te nemen ten opzichte van een plan dat ze vorige week presenteerde om de handhaving van de EU-begrotingsregels te verbeteren. Dat voorstel stuitte op verzet bij onder meer Nederland.
Door lidstaten te vragen hun ontwerpbegroting al aan de Europese Commissie voor te leggen voordat de nationale parlementen die ontvangen, hoopte Rehn begrotingsoverschrijdingen eerder op het spoor te komen. Maar volgens De Jager zou met die aanpak de zeggenschap van de EU-landen over hun begrotingsproces te veel worden aangetast. Hij wees ook op praktische problemen: in veel EU-landen is de begroting pas in het najaar af. In Nederland is dat op Prinsjesdag het geval.
Door zijn voorstel wat af te zwakken, heeft Rehn volgens De Jager „angst weggenomen” bij diverse lidstaten. De minister heeft er geen moeite mee om de Europese Commissie al in een vroeg stadium inzicht te geven in de Nederlandse meerjarenramingen.
De Jager onderstreepte dat ook Nederland wil dat lidstaten die de EU-begrotingsregels aan hun laars lappen harder worden aangepakt. Hij is er voorstander van om de controle op die regels bij een onafhankelijk instituut neer te leggen, zodat er geen sprake meer is van politieke beïnvloeding.
De ministers van de eurolanden hebben maandag het noodpakket van 500 miljard euro dat ze vorige week overeenkwamen, verder uitgewerkt. Het geld is bedoeld om eurolanden te helpen die hun schulden niet meer kunnen betalen. Een nieuw EU-orgaan, de Europese Financiële Stabilisatie Faciliteit, gaat zo nodig het geld lenen met garanties van de eurolanden. Beslissingen moeten met unanimiteit worden genomen.
Spanje en Portugal, de eurolanden die na Griekenland de grootste financiële problemen ondervinden, hebben maandag toegezegd in twee jaar tijd hun begrotingstekort met 5 procentpunt te verminderen. Deze belofte moet de financiële markten geruststellen.
Van hunebed tot Bonifatius. Vroege sporen van religie in Nederland, Gert van Klinken; uitg. Meinema, Zoetermeer, 2010; ISBN 978 90 211 4244 9; 288 blz.; € 19,90.