Kerk gg Krabbendijke vernieuwd
Het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente te Krabbendijke is uitgebreid. Donderdagavond zal het weer in gebruik worden genomen. Tijdens deze dienst zal ds. G. Hoogerland uit Kruiningen voorgaan.
Het uit 1930 daterende kerkgebouw is aan de voorkant uitgebreid met een entree, garderobe en toiletten. Verder is er in de kerkzaal een nieuwe vloer met vloerverwarming aangebracht, is de westelijke galerij vervangen en uitgebreid en zijn alle banken en het complete liturgische centrum vernieuwd, evenals de plafonds onder de galerijen. Daarnaast is het gebouw voorzien van een nieuw luchtbehandelingssysteem en is de verlichting aangepast. In verband met de veiligheid zijn de galerijen voorzien van vluchttrappen. Het aantal vaste zitplaatsen is met 48 uitgebreid tot 1362. De firma Kaat & Tijhuis te Kampen heeft opdracht gekregen voor de bouw van een nieuw orgel. In het voorjaar van 2011 moet dat gereed zijn.De bouwkosten (inclusief een nieuw orgel) bedroegen 2,8 miljoen euro. Tijdens de verbouwing zijn de diensten gedurende bijna elf maanden in een loods op een bedrijventerrein gehouden.
Interculturele viering in de polder
Met een interculturele viering wordt zaterdag in Biddinghuizen tijdens de jaarlijkse conferentie van Stichting Opwekking de eerste wereldzendingsconferentie in Edinburgh (1910) herdacht. Thema van de bijeenkomst is ”Veelkleurig getuigen”. De organisatie is in handen van de Nederlandse Zendingsraad, de Evangelische Zendingsalliantie, de Raad van Kerken in Nederland, de Evangelische Alliantie en SKIN (migrantenkerken).
Er is een ontmoetingsplein ingericht, waarop in drie tenten presentaties plaatshebben van verschillende „culturen” waaruit de kerk van Nederland bestaat. Ook is er een tentoonstelling te zien met impressies uit een eeuw zending.
Volgens Wout van Laar, directeur van de Nederlandse Zendingsraad, zal de viering vooral staan in het teken van de dankbaarheid voor de „verrassende gang van de Geest” door de afgelopen eeuw. Tegelijk is de blik gericht op de toekomst. „Te vaak en te lang hebben we in Nederland gescheiden opgetrokken.”
De vijf organisaties hopen op meer eenheid in zending. „We hopen dat deze viering tot nieuwe ontmoetingen zal leiden tussen kerken. Juist in een samenleving waarin mensen en groepen elkaar vaak uitsluiten en stigmatiseren, mogen christenen laten zien dat ze etnische tegenstellingen overbruggen en ruimte bieden aan de vreemdeling.”
Ds. Van der Meer en Veenendaal
De gereformeerde gemeente in Nederland (buiten verband) in Veenendaal heeft besloten om gebruik te blijven maken van de diensten van ds. A. P. van der Meer, predikant van de oud gereformeerde gemeente (buiten verband) te Sint Philipsland. Donderdag gaat ds. Van der Meer voor de eerste maal in Veenendaal voor in een eredienst waarin geen doop wordt bediend of een huwelijk kerkelijk wordt bevestigd. De gemeente is afgelopen zondag via een kanselmededeling hierover geïnformeerd. De mededeling was een gevolg van een vorige week gehouden besloten classicale vergadering.
Veenendaal vormde tot voor kort samen met zes andere gemeenten de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (buiten verband). Dit kerkverband ontstond in 1980 uit een scheuring in de Gereformeerde Gemeenten in Nederland. In totaal waren er zeven gemeenten die toen uittraden.
Omdat de laatste predikant van het kerkverband, ds. A. Wink, niet meer in staat was om de gemeenten te dienen, keerden in 2008 en 2009 drie van de zeven gemeenten terug naar de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (binnen verband). Dat waren Nieuwerkerk (Zeeland), Gouda en Middelburg. Deze gemeenten zagen geen perspectief meer in hun kerkelijke situatie. Ds. Wink overleed in januari.
Dat de buitenverbandgemeente te Veenendaal gebruik blijft maken van de diensten van ds. Van der Meer betekent dat deze gemeente niet terug zal keren naar de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (binnen verband). De drie overige gemeenten –Dinteloord, Rijssen en IJsselmuiden– waren niet bereikbaar voor een reactie, of gaven te kennen nog niet tot besluitvorming te zijn gekomen.
Ds. A. P. van der Meer werd in 2007 geschorst binnen de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland. Het ging om „gedragingen en uitlatingen tijdens de eredienst.” De predikant sprak zelf over een meningsverschil inzake de leer van de kerk.
Westerkerk Goes wordt heropend
De voormalige Westerkerk in Goes wordt op tweede pinksterdag met een lezing feestelijk in gebruik genomen, aldus de eigenaar van de kerk, Stichting Johannes Thielen. Die redde de kerk van een verbouwing tot appartementencomplex. De stichting wil het gebouw laten fungeren als een „klankbord voor kerk en samenleving.” Dr. M. A. van Willigen van de Stichting Bijbeluitleg Vroege Kerk (SBVK) verzorgt de lezing, over Pinksteren in de Vroege Kerk.
Geref. gem. Wierden honderd jaar
Honderd jaar geleden werden voor het eerst diensten gehouden door wat nu de gereformeerde gemeente van Wierden is. In 1910 verlieten ruim veertig mensen de gereformeerde kerk van Wierden en begonnen leesdiensten in een huis aan de Vriezeveenseweg. De groep zocht aansluiting bij de Gereformeerde Gemeenten. Vanaf 1912 bestond er een band met de Eskerk in Rijssen. Decennialang had de gemeente één kerkenraadslid. Vaak kwamen ouderlingen uit Rijssen om de leesdiensten te leiden. Voor avondmaalsdiensten gingen leden van de gemeente naar Rijssen. Tot instituering als zelfstandige gemeente kwam het in 1980. Ds. A. Bregman van Rijssen-Noord preekte toen over 2 Thessalonicenzen 3:16. In die tijd groeide de gemeente naar 120 leden en doopleden. Op dit moment kent de gemeente, die nooit een eigen predikant heeft gehad, ongeveer 60 leden en doopleden.
Grondvlak bevat nieuws uit plaatselijke gemeenten. Heeft u tips? Stuur een bericht naar grondvlak@refdag.nl of naar Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.