De Jager: geen eerdere inzage begroting EU
Demissionair minister De Jager van Financiën voelt er niets voor dat EU–lidstaten hun ontwerpbegrotingen al in het voorjaar aan de Europese Commissie moeten voorleggen voordat ze ze naar hun eigen parlement sturen. De Jager zei dat maandag kort voor aanvang van EU–beraad in Brussel.
Hij reageerde op een plan van eurocommissaris Olli Rehn (Monetair Beleid) om de begrotingen van de EU–landen vooraf door Brussel te laten beoordelen. Rehn hoopt zo meer greep te krijgen op het begrotingsproces in de lidstaten. Hij wil sneller te weten komen of lidstaten de EU–begrotingsregels met voeten treden. Problemen zoals die zich nu voordoen in Griekenland, Spanje en Portugal zouden dan kunnen worden voorkomen.Maar volgens De Jager gaat dat te ver. „Het zou de soevereiniteit van de nationale parlementen te veel ondermijnen". De Jager wijst erop dat de Nederlandse begroting pas in september af is. „In het voorjaar is er nog helemaal geen begroting". Ook de meeste andere EU–lidstaten wijzen het plan van Rehn af, zeggen ingewijden.
De Jager is wel voor extra maatregelen om lidstaten te dwingen zich aan de EU–begrotingsregels te houden. Hij wil dat een onafhankelijk orgaan zich met de handhaving gaat bezighouden, zodat er geen sprake meer kan zijn van politieke beïnvloeding.
Ook andere lidstaten komen met ideeën voor strengere begrotingsregels. Zo zou Duitsland willen dat EU–landen wettelijk vastleggen hun schulden te beperken. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble wilde daar maandag niets over kwijt.
De Jager toonde zich net als onder anderen de demissionaire Belgische premier Yves Leterme weinig ingenomen met uitlatingen van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Die uitte afgelopen dagen twijfels over het steunpakket van 720 miljard dat de EU vorige week op tafel legde om de euro stabiel te houden. De Jager vindt dat Merkel zich terughoudend moet opstellen. „Dat doe ik ook".
De Jager maakt zich overigens nog niet echt zorgen over de nog steeds dalende koers van de euro. „De markten zijn de laatste dagen niet veel verder weggezakt. Over een paar weken zullen ze naar verwachting wel meer tot rust komen".