Strijd in Irak: dag 10 en 11
Een overzicht van de gevechtshandelingen op de tiende en de elfde oorlogsdag in Irak.
Bagdad en Midden-Irak
Amerikaanse bevelhebbers kondigden zaterdag een „operationele pauze” aan in de opmars vanuit het zuiden van Irak naar de hoofdstad Bagdad om de geallieerde troepen te hergroeperen.
De luchtaanvallen op de hoofdstad gingen intussen gewoon door. Amerikaanse en Britse legers hebben zaterdag opnieuw zware bombardementen uitgevoerd op het centrum en het zuidelijke stadsdeel. Hierbij zijn volgens een Iraakse arts zeker 62 doden gevallen.
Het gebouw van het ministerie van Informatie in het centrum van de stad werd vernield, terwijl ook het gebouw van de Baath-partij werd getroffen door kruisraketten en zware bommen. Ook bestookten de Amerikanen Iraakse stellingen ten zuiden van Bagdad.
Volgens een Amerikaanse legerofficier zijn zaterdagochtend bij de stad Najaf, ten zuiden van Bagdad, zeker vijftig leden van de Republikeinse Garde omgekomen en 25 tanks vernield tijdens een aanval door dertig Apache-helikopters.
Bij Najaf kwamen zaterdagochtend vier Amerikaanse militairen om het leven door een zelfmoordaanslag met een autobom. De Amerikanen waren bij een wegversperring naar een taxi toegelopen, nadat de bestuurder hen had beduid dat hij hulp nodig had. Eenmaal bij de auto, bracht de man een bom tot ontploffing. Het was de eerste zelfmoordaanslag sinds de oorlog begon.
De strijdkrachten van de coalitie waren gisteren, volgens commandant Tommy Franks, minder dan 100 kilometer van Bagdad verwijderd. De oorlog zou volgens plan verlopen. Van een gevechtspauze in de opmars uit het zuiden van Irak naar Bagdad zou geen sprake zijn.
De luchtaanvallen op Bagdad gingen gisteren door. In het zuiden en oosten van de Iraakse hoofdstad klonken explosies. In het centrum werd een deel van een presidentieel paleis geraakt dat Saddams zoon Qusay gebruikt. Bommenwerpers bestookten doelen ten oosten van Bagdad, nabij de grens met Iran. De gouverneur van de Iraanse stad Mehran zei dat vermoedelijk oliebronnen zijn geraakt.
De Britse regering meldde dat het regime in Bagdad Musahim Saab al-Tikriti heeft ontslagen. De neef van Saddam was verantwoordelijk voor de luchtverdediging, die weinig kan ondernemen tegen de bombardementen in de Iraakse hoofdstad.
Bij Karbala hebben Britse gevechtsvliegtuigen een grote brandstofopslag van de Republikeinse Garde verwoest.
Zuid-Irak
Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben zaterdagochtend in de zuidelijke stad Basra lasergeleide bommen afgevuurd op een kantoorgebouw waarin 200 leden van paramilitaire milities zouden zitten. Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse leger was niemand van hen naar buiten gekomen na de aanval.
In het naburige Koeweit werd Koeweit-stad zaterdagochtend getroffen door een Iraakse raket. Twee mensen raakten hierdoor gewond. Het is voor het eerst sinds de geallieerde aanval vanuit Koeweit op Irak begon dat de stad werd getroffen door een Iraakse raket.
Het Amerikaanse leger heeft versterkingen gestuurd naar de Zuid-Iraakse stad Nasiriya om de lange aanvoerlijnen van Koeweit naar de Amerikaanse troepen nabij Bagdad te versterken.
Bij Basra leverden Britse militairen gisteren hevige gevechten met Irakese militairen. Zij zouden een Iraakse generaal en een andere officier krijgsgevangen hebben gemaakt. Het offensief is mede bedoeld om de inwoners van de tweede stad van Irak een „signaal” te geven dat de Britten hen niet in de steek laten. Niet alleen Basra, maar ook Nasiriya werd gebombardeerd.
Irak zegt dat het bij Basra een Amerikaanse Apache-helikopter heeft neergehaald. Volgens Franks hebben de geallieerden de gehele kuststrook van Irak in handen.
Noord-Irak
Koerdische rebellen zijn zaterdag vanuit het Koerdische gebied 25 kilometer Iraaks grondgebied binnengedrongen. Ook kleine Amerikaanse legereenheden, die de afgelopen dagen in Noord-Irak arriveerden, zouden met de Koerden optrekken.
De geallieerden hebben gisteren de stad Mosul gebombardeerd. De Irakezen bombardeerden gebieden bij de stad Chamchamal, die zij enkele dagen geleden hebben ontruimd. De Koerden zeggen dat zij 25 kilometer zijn opgerukt in het gebied ten noorden van de oliestad Kirkuk, dat enkele dagen geleden nog in handen van de Irakezen was.