„Amerikanen nemen leiding in Uruzgan”
Het ziet er naar uit dat de Amerikanen de leiding krijgen in de Afghaanse provincie Uruzgan wanneer de Nederlanders er eind dit jaar weg zijn. Ze zullen de ISAF–missie daar in een multinationaal verband voortzetten, samen met onder meer Australië en Singapore. Dat zei commandant der strijdkrachten Peter van Uhm donderdag in het tv–programma Pauw en Witteman.
Volgens hem is dit het laatste voorstel dat nu bij het ISAF–hoofdkwartier in de Afghaanse hoofdstad Kabul op tafel ligt. Er moet nog wel een definitieve goedkeuring voor komen van de NAVO, die de ISAF–missie leidt. De Australiërs zitten nu ook al met een grote groep militairen in Uruzgan, onder leiding van de Nederlandse militairen. Ook Singapore hielp al eerder in Uruzgan. Australië had geen ambities om de rol van Nederland over te nemen.De Nederlandse bijdrage aan de ISAF–macht in Uruzgan eindigt op 1 augustus. Van Uhm heeft goede hoop dat de opvolgers materieel overnemen zodat er minder terug hoeft naar Nederland. Hij wees op de pantsercontainers die volgens hem geliefd zijn. Hierin wonen, slapen en eten de militairen. De bepantsering zorgt voor extra bescherming tegen aanslagen. Ook kunnen de voorzieningen voor water en energie worden overgenomen, zei Van Uhm. Defensie zal hierover onderhandelen. De kosten voor het terughalen, ruim boven de 200 miljoen euro, zouden dan omlaag kunnen.
Het is volgens Van Uhm de bedoeling dat de twee kampen bij Tarin Kowt en Deh Rawod blijven bestaan. De kleinere basis bij Chora zou naar de Australiërs gaan en de kleinere posten naar de Afghaanse veiligheidsdiensten. De hoogste Nederlandse militair wees op de vorderingen die zijn gemaakt met de opleiding van de Afghaanse politie en het leger. In Uruzgan hebben nu zeshonderd agenten een basistraining gehad.
Na het vertrek van de Nederlandse militairen blijven nog wel enkele Nederlanders actief in de staf van ISAF. Ook ontwikkelingsprojecten gaan door. Verder ligt er een kleine politiemissie met militaire bescherming in Afghanistan in het verschiet. De Tweede Kamer heeft het kabinet onlangs verzocht een voorstel hiertoe voor te bereiden, eventueel in Uruzgan. Het kabinet viel in februari doordat er geen overeenstemming was om de huidige missie in Uruzgan in een kleinere omvang te verlengen.