Verliezen op Wall Street lopen op
NEW YORK (ANP) – De beurzen op Wall Street stonden donderdag tegen het einde van de handelsdag op verlies. De aankondiging van een grote overname in de technologiesector bood onvoldoende tegenwicht aan tegenvallende berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt.
Een half uur voor het einde van de handelsdag stond de Dow–Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen 0,9 procent lager op 10.803 punten. De breed samengestelde S&P 500–index ging 1 procent achteruit tot 1160 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq leverde 1,2 procent in tot 2396 punten.Het Duitse softwarebedrijf SAP legde voor opening van de Amerikaanse beurzen een overnamebod van 5,8 miljard dollar (4,6 miljard euro) op tafel bij de Amerikaanse branchegenoot Sybase. SAP wil met de overname, de op een na grootste ooit voor het bedrijf, technologie voor mobiele telefonie in handen krijgen. Het aandeel Sybase won hierop bijna 15 procent. De koers van het eveneens in de Verenigde Staten genoteerde SAP ging op Wall Street 0,7 procent achteruit.
Het tegenvallende nieuws betrof het aantal personen dat voor het eerst een werkloosheidsuitkering aanvroeg. Dat nam afgelopen week nauwelijks af ten opzichte van de week ervoor. Daarnaast nam het totale aantal Amerikanen dat een uitkering ontvangt licht toe, terwijl gerekend werd op een kleine daling. „De arbeidsmarkt gaat vooruit, maar op basis van de recente trends zou je 50.000 tot 100.000 minder aanvragen verwachten dan nu het geval is", stelde een Amerikaanse analist.
Fabrikant van netwerkapparatuur Cisco Systems was de sterkste daler in de Dow Jones. Het aandeel zakte 4,6 procent, een dag nadat het concern sterke cijfers over het afgelopen kwartaal bekendmaakte. Topman John Chambers zette de koers van het aandeel echter onder druk door bij de presentatie van die cijfers zijn twijfels over het herstel van de internationale economie te uiten.
Aandelen van de bankconcerns Goldman Sachs en Citigroup werden ruim 1,5 tot 2 procent minder waard. Volgens mediaberichten worden beide banken genoemd in een onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) in New York naar in totaal acht grote internationale banken. Het OM verdenkt de banken ervan in de jaren voor de uitbraak van de financiële crisis kredietbeoordelaars valse informatie te hebben verstrekt over hypotheekproducten. Ook Morgan Stanley zou bij het onderzoek betrokken zijn. Aandelen van die bank werden echter bijna 1 procent meer waard.
De euro was donderdag halverwege de Amerikaanse handelsdag 1,2550 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag werd de munt voor 1,2555 dollar verhandeld. De prijs van een vat ruwe olie (van 159 liter) daalde ruim 2 procent tot 74 dollar.