Rijk geeft 150 miljoen voor opslag CO2 op zee
Het Rijk heeft een bijdrage van maximaal 150 miljoen euro uitgetrokken voor het opslaan van het broeikasgas CO2 op zee. Dit geld gaat naar het Rotterdam Opslag en Afvang Demonstratieproject (ROAD) en komt bovenop een Europese bijdrage van maximaal 180 miljoen euro.
Dit hebben de demissionaire ministers Maria van der Hoeven (Economische Zaken) en Tineke Huizinga (VROM) geschreven aan de Tweede Kamer.ROAD is een initiatief van de energiebedrijven E.ON en Electrabel Groep GDF SUEZ. Het gaat om het eerste grootschalige demonstratieproject van CO2 op zee.
De CO2 zal worden afgevangen bij een kolencentrale die nog in aanbouw is van E.ON op de Maasvlakte en wordt per pijpleiding getransporteerd naar een platform, ongeveer 20 kilometer uit de kust.
Greenpeace noemt het opslaan van CO2 dweilen met de kraan open. „Om klimaatverandering te stoppen moet de overheid deze miljoenen investeren in een werkelijk schone energievoorziening. Nieuwe kolencentrales met dumping van CO2 blokkeren de komst van nieuwe windparken en daarmee de omschakeling naar een werkelijk schone energievoorziening".