Politiek

De Jager: EU–handhaving moet onafhankelijker

DEN HAAG (ANP) – De handhaving van de Europese begrotingsregels moet volgens minister Jan Kees de Jager (Financiën) heel anders. Hij wil het besluit om in te grijpen bij landen die zich niet aan de regels houden, overlaten aan de Europese Commissie of een onafhankelijk orgaan. De huidige praktijk dat landen elkaar moeten aanpakken, blijkt niet te werken volgens hem.

12 May 2010 14:34Gewijzigd op 14 November 2020 10:31
De handhaving van de Europese begrotingsregels moet volgens minister Jan Kees de Jager (Financiën) heel anders. Foto ANP
De handhaving van de Europese begrotingsregels moet volgens minister Jan Kees de Jager (Financiën) heel anders. Foto ANP

„Politici die elkaar moeten afrekenen, hebben de neiging om niet al te hard op te treden. Zeker als het ook niet zo goed gaat met jezelf", aldus De Jager woensdag na afloop van de ministerraad. Dat is volgens de demissionair bewindsman de afgelopen jaren wel gebleken. „Er is veel te zacht omgegaan met overtreders van het groei– en stabiliteitspact". Hij noemde Duitsland en Frankrijk als voorbeelden die de afgelopen jaren „een pact" sloten en daar dan mee wegkwamen en zich niet aan de regels hoefden te houden.De Jager stelt dat de politiek zich moet beperken tot het stellen van regels. Hij wees erop dat op het gebied van staatssteun en mededingingsregels het nu ook al de Europese Commissie is, die handhaaft en sancties oplegt. De CDA–minister is het eens met voorstellen van voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie om de Commissie inzicht te geven in ontwerpbegrotingen van EU–landen. Ze kunnen dan in „preventieve zin" het stabiliteits– en groeipact bewaken.

CDA–Europarlementariër Corien Wortmann heeft eerder dit jaar bij de aanpak van de financiële problemen van Griekenland gezegd dat de Europese Commissie veel krachtiger moet kunnen ingrijpen. Daarbij zei ze ook dat de commissie dezelfde macht zou moeten hebben als wanneer het gaat om het concurrentiebeleid.

Als bedrijven de concurrentieregels overtreden, bijvoorbeeld door prijsafspraken te maken, kan de Europese Commissie nu meteen boetes opleggen. Maar als lidstaten begrotingsregels aan hun laars lappen, dan hebben de andere EU–landen het laatste woord over de aanpak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer