Kerk & religie

Reacties kerkleiders

Spekman, woordvoerder van het kerkelijk meldpunt voor seksueel misbruik Hulp & Recht, waardeert het dat er een onderzoek komt naar het functioneren van de organisatie die slachtoffers van seksueel misbuik bijstaat. „Ik heb gehoord dat mensen zich niet serieus genomen voelen. Het moet uitgezocht worden of dat komt door de gevolgde procedure of door het verstrekte advies.”

Kerkredactie
12 May 2010 11:42Gewijzigd op 14 November 2020 10:31
Chatelion Counet: Ordes beslissen zelf of ze hun archief willen openen. Foto ANP
Chatelion Counet: Ordes beslissen zelf of ze hun archief willen openen. Foto ANP

Hij vraagt zich af wat er gedaan is met adviezen voor verbetering van de klachtenafhandeling. „Ik heb gehoord dat er mensen zijn die in het verleden bot vingen bij Hulp & Recht. Dat mag niet meer voorkomen.”Prof. P. J. E. Chatelion Counet is opgelucht dat, na een periode van afwachten, besloten is tot het onderzoek. De secretaris van de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) zegt dat de bestuurders van de koepel van rooms-katholieke instituten precies willen weten hoe de vork in de steel zit. Ze zullen zo veel mogelijk meewerken aan het onderzoek. De KNR vraagt de 190 aangesloten ordes en congregaties dringend hun archieven open te stellen. De mogelijkheid tot sancties ontbreekt echter, omdat de instituten autonoom zijn.

De secretaris wil weten of de theorie over de zwijgcultuur binnen de Rooms-Katholieke Kerk juist is. Hij erkent dat er in een aantal gevallen geen recht is gedaan, „maar in andere zaken hebben daders gevangenisstraf gekregen”, stelt hij.

Bisschop G. J. N. de Korte, woordvoerder van de bisschoppenconferentie inzake seksueel misbruik, is blij dat de voorstellen van Deetman zijn overgenomen. De bisschoppen zullen de commissie ter wille zijn met het verstrekken van informatie. Ook stellen ze hun archieven voor het onderzoek open.

Over de zwijgcultuur merkt de bisschop op dat de kerk de zaken intern wilde oplossen, zoals dat bijvoorbeeld ook gebeurde met banken die pinpasfraude niet direct communiceerden. „Achteraf kun je zeggen dat het verkeerd geweest is, maar dat was toen niet te voorzien. De huidige samenleving vraagt om zo veel mogelijk openheid. Die willen we geven door middel van een transparant en wetenschappelijk onderzoek”, aldus De Korte

Hij wijst erop dat er ook oversten van rooms-katholieke instellingen waren die bij seksueel misbruik wel direct de politie inschakelden. Ook werden verschillende daders veroordeeld tot gevangenisstraffen. „Het moet allemaal precies worden uitgezocht”, vindt hij.

Op de vraag hoeveel geld het onderzoek gaat kosten, zegt De Korte: „Het dak van de kerk lekt flink, dus het moet worden gerepareerd, wat de loodgieter ook in rekening brengt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer