Economie

EU poogt financiële paniek te bezweren

Om de paniek op de beurzen te bezweren hebben de regeringsleiders van de eurolanden vrijdagavond in Brussel koortsachtig overlegd over een krachtig signaal richting de financiële markten.

Redactie economie
7 May 2010 23:43Gewijzigd op 14 November 2020 10:30

Volgens ingewijden stond in een ontwerpverklaring dat eurolanden in de toekomst extra inspanningen moeten leveren om hun financiën op orde te krijgen, moet er een „permanent crisismechanisme” komen en moeten de begrotingsregels worden aangescherpt. Bij het sluiten van deze krant was de definitieve verklaring nog niet bekend.Volgens de Belgische krant De Tijd drongen de Franse president Nicolas Sarkozy en EC-voorzitter José Manuel Barroso tijdens het diner aan op meer krachtige taal in de verklaring over budgettaire controle en het solidariteitsmechanisme. Voorzitter Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank nam zelfs het woord „systeemcrisis” in de mond.

De vrees voor besmetting van de hele eurozone door de Griekse problemen houdt de beurzen al dagen in de greep. Gisteren moesten de beurzen wereldwijd opnieuw terrein prijsgeven. De AEX-index heeft in één week 10 procent van zijn waarde verloren.

„We gaan ons vertrouwen in de economie en in de euro herbevestigen”, aldus de Griekse premier George Papandreou bij zijn aankomst in Brussel. „Er is een nooit eerder vertoonde volatiliteit in de globale economie. Daarom is deze vergadering zo belangrijk.”

De regeringsleiders hebben tijdens de top ook het licht definitief op groen gezet voor de noodhulp van 80 miljard euro aan Griekenland. Afgelopen zondag was al een principeakkoord gesloten, alleen moesten de afzonderlijke regeringen hun goedkeuring nog geven. Gisteren hebben onder andere Duitsland en Nederland hun fiat gegeven aan het steunpakket. Athene krijgt ook nog een lening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van 30 miljard euro.

Demissionair premier Balkenende noemde bij aankomst in Brussel hulp „onvermijdelijk en noodzakelijk.”

Ook onderstreepte hij dat Griekenland in ruil voor de leningen zeer fors moet bezuinigen. De eurolanden dragen naar rato bij aan het noodpakket. Voor Nederland betekent dit een bedrag van bijna 5 miljard euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer