Machtsstrijd in Nigeria begonnen
In Nigeria is de strijd om de macht losgebroken na de dood van president Umara Yar’Adua. Het wankele politieke evenwicht tussen het christelijke zuiden en het islamitische noorden staat onder druk.
Nog geen dag na de dood van de islamitische president Yar’Adua, woensdag, werd de christen Goodluck Jonathan beëdigd als nieuwe president van het land. Jonathan is nu president tot aan de verkiezingen van volgend jaar, die waarschijnlijk in april zullen worden gehouden. De vraag is nu echter wie de nieuwe vicepresident wordt. De vicepresident wordt gezien als een belangrijke kandidaat voor de PDP-partij van Jonathan tijdens de komende presidentsverkiezingen en daarom wordt er druk gelobbyd rond zijn benoeming.Jonathan heeft geen tijdlimiet voor de benoeming van een vicepresident, maar de verwachting is dat hij de komende dagen een naam zal noemen. Het ligt voor de hand dat hij een noorderling zal benoemen, om zo het regionale evenwicht te bewaren.
Traditioneel wisselen presidenten uit het christelijke zuiden en het islamitische noorden elkaar af, maar Yar’Adua was slechts drie jaar aan de macht. Er gaan echter hardnekkige geruchten dat Jonathan zichzelf voor het presidentschap wil plaatsen. Dat zou echter tot grote spanningen in het land kunnen leiden.
Als mogelijke noordelijke kandidaten voor de post van vicepresident worden onder anderen de voormalige anticorruptiechef Nuhu Ribadu genoemd en een neef van de overleden president, Murtala Yar’Adua.
Goodluck Jonathan wordt door waarnemers in Nigeria gezien als politicus zonder machtsbasis, meer een uitvoerend bestuurder dan iemand die de lijnen uitzet.
Jonathan gaf donderdag bij de aanvaarding van zijn ambt evenwel aan zich te zullen richten op een goed bestuur tijdens zijn korte ambtsperiode. Hij gaf aan dat er in het bijzonder aandacht zou zijn voor electorale hervormingen en corruptiebestrijding. „Een van de echte tests zal zijn dat alle stemmen tellen en worden geteld bij de aanstaande presidentsverkiezingen”, aldus Jonathan.
Ook zei Jonathan dat vrede in de Nigerdelta, de thuishaven van de olie-industrie, een prioriteit blijft. Yar’Adua probeerde op een vreedzame manier de opstand in het gebied te beëindigen, maar door zijn ziekte was hij hiertoe steeds minder in staat. Het kan in het voordeel van Jonathan werken dat hij zelf uit de Nigerdelta komt, als lid van de Ijawbevolkingsgroep.
Nigeria geldt als een van de belangrijkste landen van Afrika, vanwege de olie-industrie en het aantal inwoners. Nigeria heeft met zo’n 150 miljoen burgers het hoogste inwonertal van de Afrikaanse landen. Hoewel het rijk is aan olie en andere bodemschatten als gas en ijzer, is een derde van de bevolking zeer arm en kan het lezen noch schrijven.