Taakstraf en boete in Clickfonds-zaak
De rechtbank in Amsterdam heeft A. Strating, een van de hoofdverdachten in de grootste beursfraudezaak in Nederland, vrijdag een straf van 240 uur dienstverlening met aftrek van voorarrest opgelegd. Bovendien moet Strating 45.000 euro boete betalen.
De rechtbank achtte volgens het vonnis in de zogeheten Clickfonds-zaak alleen bewezen dat Strating lid is geweest van een criminele organisatie die zich bezighield met belastingontduiking via coderekeningen. De andere aanklachten, waaronder medeplichtigheid aan belastingontduiking en valsheid in geschrifte, zijn niet bewezen, aldus de rechter.
Ook de slordigheden van het openbaar ministerie hebben de straf beduidend lager doen uitvallen. De verdachte was een gerenommeerd handelaar in de beurswereld van Amsterdam en oud-directeur van het handelskantoor Strating Effecten.
De officier van justitie had anderhalf jaar cel plus een boete van 300.000 euro geëist. Justitie overweegt in hoger beroep te gaan. Ook de advocaten van Strating hebben hun cliënt geadviseerd beroep aan te tekenen. Strating hoeft uiteindelijk maar 134 uur van zijn taakstraf te voldoen. De overige uren vervallen, omdat hij al 53 dagen in voorarrest heeft gezeten.
De speciale Clickfonds-kamer vond een „vrijheidsstraf van wezenlijke duur” eigenlijk op zijn plaats, aangezien de verdachte „gedurende een aantal jaren diensten heeft verricht waarbij hij wist dat geld buiten het zicht van de fiscus zou blijven.” Verdachte heeft de Belastingdienst en daardoor de maatschappij als geheel benadeeld. Zelf heeft Strating ook ruim geprofiteerd van het systeem. Vijftien maanden zou terecht zijn geweest, aldus de rechtbank.
De onzorgvuldig- en onachtzaamheden in de vervolging heeft de rechtbank het OM echter zwaar aangerekend. Daardoor zijn de belangen van verdachte geschaad. Voor dit slordige optreden heeft de rechtbank negen maanden van de aanvankelijke strafmaat afgetrokken. Verder heeft ze rekening gehouden met persoonlijke omstandigheden van de 66-jarige verdachte.
Opvallend in het vonnis was dat de rechtbank nadrukkelijk afstand nam van een uitspraak van het gerechtshof vorige maand. Het hof verklaarde in hoger beroep van drie andere Clickfonds-verdachten het OM niet-ontvankelijk inzake het rechtshulpverzoek aan justitie in Zwitserland. Daarin is niet gebleken, aldus de rechtbank, dat het OM bewust heeft geprobeerd de Zwitserse autoriteiten te misleiden.
Dit standpunt van de rechtbank stemde het OM tevreden. D. Schreuder, een van de raadslieden van Strating, noemde het vonnis daarom teleurstellend.