„Niet laten wurgen door grondrechten”
Teleurstelling en zorg over de uitspraak van de Hoge Raad tegen de SGP willen de organisatoren van de solidariteitsactie voor de SGP zaterdag op een bijeenkomst in Hoevelaken delen, liefst met zo veel mogelijk mensen. „Christenen zouden zich vaker moeten uitspreken.”
Actie, nu! Dat dacht Maaike Langelaar-Verhoeks toen de Hoge Raad begin vorige maand bepaalde dat de SGP haar kieslijsten moet openstellen voor vrouwen. De oud-SGP-jongere organiseerde samen met enkele anderen op internet een solidariteitsactie voor de SGP. „Het is nu het moment om een signaal af te geven aan onze overheid en samenleving dat het gelijkheidsdenken te ver is doorgeslagen. Nog nooit is de ruimte voor minderheden zo duidelijk ingeperkt.”Ook Amanda Kluveld kwam meteen in het geweer na de uitspraak. De historica –zaterdag spreekt ze in Hoevelaken, waar tienduizenden via internet verzamelde handtekeningen worden aangeboden aan SGP’er Van der Staaij– schreef direct een vlammend opinieverhaal. „Onbestaanbaar vind ik het dat de SGP de dupe is geworden van het VN-Vrouwenverdrag. Dat is bedoeld om vrouwendiscriminatie door landen te voorkomen, maar dat de SGP bestaat, maakt nog niet dat Nederland vrouwen discrimineert.”
Kluveld, die zelf niet uit de SGP-achterban komt, bespeurt een „enorme rancune” in de samenleving tegen christenen. „Er wordt geen rekening mee gehouden dat de SGP, net als kerken en christelijke organisaties, schatbewaarder is van elementen uit onze geschiedenis. Zonder christelijke cultuur zou het hier een stuk minder goed toeven zijn.”
Net als Langelaar verzet ze zich tegen het dominante gelijkheidsdenken. „Dat wordt als wapen ingezet tegen de islam, ten koste van het christendom. Uit angst voor de islam wordt alles kapotgemaakt.”
Kluveld ziet daarnaast dat de grondrechten steeds meer een horizontale werking krijgen – niet langer alleen van staat richting burgers, maar nu ook geldend voor burgers onderling. De uitspraak van de Hoge Raad bevestigt die trend. „Ik denk dat de Raad de consequenties daarvan niet goed heeft doordacht. Straks komen mogelijk ook het bijzonder onderwijs en kerken in gevaar.”
Actie
De historica meent dat christenen „zich vaker zouden moeten uitspreken.” Langelaar is dat met haar eens. „We moeten nú in actie komen, zodat we onszelf later niet hoeven te verwijten dat we hebben gezwegen.”
Zo’n 40.000 mensen zetten tot nu toe op zijmaakthetverschil.nu hun handtekening uit protest tegen de uitspraak van de Hoge Raad en als steunbetuiging aan de SGP.
„We krijgen reacties uit de volle breedte van de samenleving”, vertelt Langelaar. Ook veel niet-SGP’ers doen mee aan de solidariteitsactie, blijkt uit talloze e-mails die de organisatie ontvangt. Hoeveel het er precies zijn, weet Langelaar niet, omdat dat niet wordt bijgehouden.
Ze hoopt dat er zaterdagmiddag veel mensen naar de bijeenkomst in Hoevelaken komen. „Wij willen met zo veel mogelijk anderen onze teleurstelling en zorg delen over het feit dat ons land zijn christelijke tradities loslaat en tegelijkertijd ook een helder tegengeluid laten horen.”
Kluveld zal zaterdag betogen dat „we ons niet moeten laten wurgen door onze grondrechten.” Nederland zou zijn tradities moeten koesteren, in plaats van afvoeren. „Als de SGP zou verdwijnen, een partij waar we nooit last van hebben gehad, is die voorgoed weg.”
Van het in ongeveer twee weken ingezamelde grote aantal handtekeningen gaat een „ontzettend helder signaal” uit, meent Langelaar.
Ook Kluveld staat ervan te kijken: „Verschillende vergelijkbare initiatieven, zoals het burgerinitiatief ”Voltooid leven” of de actie ”Beperkt houdbaar” tegen de maakbaarheid van het schoonheidsideaal, kregen verhoudingsgewijs minder steun.”
En dat terwijl het onderwerp van de actie, de SGP, „niet erg sexy is.” Media-aandacht is er slechts summier geweest. Kluveld: „Goedbeschouwd zouden we de animo voor de actie gerust een wonder kunnen noemen.”
zijmaakthetverschil.nu