Griekenland plat door staking
ATHENE (ANP) - Griekenland ligt woensdag plat door een nationale staking tegen de bezuinigingen van de socialistische regering van premier George Papandreou.
Honderdduizenden ambtenaren legden dinsdag het werk al neer. Woensdag kwamen het openbaar vervoer, de veerboten en het vliegverkeer stil te liggen. Ook scholen, ziekenhuizen en veel kantoren zijn dicht. Het is de derde algemene staking in evenzoveel maanden. Er staat later woensdag in Athene een grote protestmars gepland.De regering wil de komende drie jaar in totaal 30 miljard euro bezuinigen, onder meer door verlaging van pensioenen, bevriezing van de lonen en belastingverhoging. In ruil krijgt het land een lening van 110 miljard euro van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.
Het parlement stemt donderdag over de maatregelen. De regering heeft in de volksvertegenwoordiging een comfortabele meerderheid.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft woensdag gezegd dat de toekomst van de Europese Unie (EU) en de toekomst van Duitsland binnen de EU door de Griekse schuldencrisis op het spel staat. Ze deed haar uitspraak in de Bondsdag, waar ze de Duitse noodhulp aan Griekenland van ruim 22 miljard euro verdedigde, waarover vrijdag gestemd wordt.
Merkel zei verder dat het contraproductief zou zijn geweest, indien Griekenland al eerder, voordat het extra bezuinigingsmaatregelen had aangekondigd, financiële hulp had gekregen. Ze reageerde daarmee op beschuldigingen dat Duitsland te lang getwijfeld zou hebben over financiële hulp voor Griekenland.
Volgens de Duitse bondskanselier kan er geen enkele besluit in de EU genomen worden zonder de medewerking van Duitsland. „Heel de wereld kijkt naar Duitsland”.
Volgens de hoogste baas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Dominique Strauss– Kahn, bestaat het risico dat de Griekse schuldencrisis zich verspreidt over de rest van Europa. Maar er is geen echte dreiging voor grote landen, inclusief Frankrijk en Duitsland. Dat zei Strauss–Kahn in een interview met het Franse dagblad Le Parisien dat woensdag is gepubliceerd.
„Er is altijd gevaar van besmetting”, zei Strauss–Kahn. „De naam van Portugal is gevallen. Dat land neemt al maatregelen en andere landen zitten in een veel solidere situatie. Maar we moeten waakzaam blijven”.
De IMF–topman zei verder dat het primaire doel van het financiële reddingsplan voor Griekenland is om dat land te redden, omdat het te veel schulden heeft en te weinig concurrerend is. „Het stond op het randje van faillissement en zou al snel de ambtenaren geen salaris meer kunnen betalen”, aldus Strauss–Kahn in zijn eerste interview sinds het akkoord over het Griekse reddingsplan.