Kerk & religie

„Antithese tussen Woord en daad in zending minder”

„Het Woord en de daad zijn in de zending de laatste jaren naar elkaar toegegroeid”, constateert ds. J. P. Ouwehand, directeur van de Gereformeerde Zendingsbond (GZB).

Kerkredactie
4 May 2010 09:15Gewijzigd op 14 November 2020 10:29

Ds. Ouwehand sprak maandag op een door de Evangelische Omroep belegd minisymposium in Hilversum, naar aanleiding van het in januari gestarte EO-programma ”Door de wereld”.Programmamaker Jeroen den Bok liet het dilemma tussen Woord en daad in de zending zien. In Mozambique bezocht hij een volledig geïsoleerd gebied. De mensen leven er in grote angst. Ze durven niet te vissen, omdat ze het geluid van de zee voor een demon houden. Een evangelist uit Zimbabwe helpt hen met onderwijs en medische zorg. Hij probeert het vertrouwen van de bevolking te winnen, zodat er plaats is voor het Evangelie.

Den Bok was ook in Nepal, waar een christen-Nepalees dagenlang met een groep mensen filmapparatuur de berg opsjouwde om een dorpje direct met het Evangelie te confronteren. Den Bok: „Ze brengen het Evangelie op een manier die daar werkt.”

Tijdens een forumdiscussie onder leiding van Andries Knevel stelde ds. Ouwehand dat de antithese tussen het Woord en de daad in de zending minder wordt. Hij gaf het voorbeeld van een school in een zendingsgebied. Het is volgens hem onjuist dat een christelijke school daar alleen leerlingen trekt om hen in aanraking te brengen met het Evangelie. De doelstelling van die school is in de eerste plaats dat zo veel mogelijk leerlingen een diploma halen, zei hij.

Arjen van der Wolf, directeur van Mercy Ships Holland, zei het dilemma in de praktijk niet tegen te komen. Hij vindt het meer een donateursprobleem. „We gaan de wereld in om mensen te helpen. Het Woord komt erbij. Jezus Zelf noemt de hulp aan mensen als eerste als Johannes de Doper vraagt of Hij de Christus is.” Van der Wolf gaf het voorbeeld van een chirurg die mensen had geopereerd. De een was christen geworden, maar was kort na de operatie overleden. De ander was moslim gebleven, maar was blijven leven. „Welke patiënt heeft die dokter het meeste geholpen?”

Ds. Ouwehand vindt het belangrijk dat zendingsorganisaties zeer zorgvuldig omgaan met overheidsgeld. De GZB heeft geen verborgen agenda, stelt hij. Op de website is precies te zien waarvoor het overheidsgeld bedoeld is.

Desgevraagd legde hij uit dat de GZB zelf geen overheidsgeld ontvangt, maar indirect via de christelijke medefinancieringsorganisatie Prisma/ICCO. Het gaat om 300.000 euro op een totaalbedrag van 7 miljoen euro. Het geld wordt niet gebruikt voor zending maar voor sociale projecten. De GZB werkt in Zimbabwe samen met de Reformed Church of Zimbabwe, die het overheidsgeld onder meer gebruikt voor aidspatiënten.

Meer over
Algemeen
Zending

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer