Kans groeit voor opvang van asielzoeker in beroep
Asielzoekers die in beroep gaan tegen de eerste afwijzing van hun asielaanvraag, kunnen mogelijk toch in de opvang blijven. Een voorstel daartoe van VVD–Tweede–Kamerlid Visser kreeg donderdag bijval in politiek Den Haag. Ook zijn partijgenoot minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) liet via haar woordvoerder weten dat zij niet onwelwillend staat tegenover het plan. Ze zou in het najaar zelf met voorstellen komen, aldus de zegsman.
De ommekeer van de VVD en van Verdonk zelf leidde bij de linkse oppositie in de Tweede Kamer tot opwinding. Vos (GroenLinks) wilde meteen een spoeddebat om op deze „geweldige doorbraak" door te pakken. De fracties besloten echter eerst een brief van de minister te vragen waarna later een debat kan plaatsvinden.
De linkse oppositiepartijen hadden al meermalen aangedrongen op opvang voor asielzoekers die doorprocederen. Zij vonden hiervoor echter geen gehoor bij de coalitie en Verdonk. Donderdag toonde ook het CDA zich echter niet negatief. De PvdA was al voor bredere opvang, zodat nu een grote meerderheid voor is.
Sinds 1998 mogen asielzoekers een nieuw besluit in hun asielprocedure wel in Nederland afwachten maar krijgen ze tijdens die periode geen opvang van het Rijk meer. Die maatregel werd destijds doorgevoerd vanwege de drukte in de opvang door veel vluchtelingen uit voormalig Joegoslavië. Asielzoekers die in hoger beroep zijn gegaan, verblijven veelal bij familie en bekenden of komen in de noodopvang terecht van gemeenten en kerken.
Die noodopvang is een doorn in het oog van de VVD en ook Verdonk wil hier vanaf. Gemeenten bieden soms noodopvang om te voorkomen dat mensen op straat belanden. VVD’er Visser wil dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een sobere noodopvang verzorgt voor doorprocederenden. Het gaat dan om mensen die onder de nieuwe Vreemdelingenwet uit 2001 zijn binnengekomen.
Als voorwaarde stelt hij dat gemeenten dan stoppen met noodopvang. „Gemeenten besteden de opvang vaak weer uit aan stichtingen. Daar is soms geen greep of zicht meer op. Het is een schimmige situatie geworden". Bovendien vangen deze organisaties volgens Visser vaak ook mensen op die uitgeprocedeerd zijn. „En dat is zeker niet de bedoeling. Deze personen moeten terug naar hun land".
De VVD’er wil de situatie na twee jaar evalueren. Gemeenten moeten volgens hem tegelijk meer doen om woningen te regelen voor statushouders, die in Nederland mogen blijven. Overigens denkt PvdA–Kamerlid De Vries dat noodopvang zal blijven bestaan, omdat er altijd mensen zijn die niet uit Nederland willen of kunnen vertrekken.
Ook VluchtelingenWerk Nederland is blij met het voorstel. De organisatie pleit hier al jaren voor. Het is niet bekend hoeveel asielzoekers het betreft.