Economie

Ambtenaar (68) wil zijn baan terug

Ruim drie jaar geleden moest ambtenaar Hans Maschhaupt tegen zijn zin met pensioen. Hij tekende protest aan en na jarenlang procederen stelde de hoogste rechter op het gebied van ambtenarenrecht de Haagse jurist deze week in het gelijk.

ANP
30 April 2010 22:23Gewijzigd op 14 November 2020 10:28
DEN HAAG - „Zo lang ik mij fit voel, kan ik minstens tot mijn zeventigste doorwerken”, vindt jurist Maschhaupt. De man op de foto heeft geen relatie met het artikel. Foto ANP
DEN HAAG - „Zo lang ik mij fit voel, kan ik minstens tot mijn zeventigste doorwerken”, vindt jurist Maschhaupt. De man op de foto heeft geen relatie met het artikel. Foto ANP

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat moet nu opnieuw bekijken of het terecht was om de ambtenaar te ontslaan wegens het bereiken van de 65-jarige leeftijd. Maschhaupt, inmiddels 68 jaar oud, zegt dat hij liever vandaag dan morgen weer aan de slag gaat.„Ik doe niets liever dan werken.” Na de slepende rechtszaak heeft Maschhaupt de wil om te werken niet verloren. Integendeel. „Als je stopt met werken, komt de sleet er in. Dat heb ik in mijn omgeving gezien.” De jurist wil fit blijven. Niet alleen fysiek –hij rent regelmatig door de duinen– maar ook geestelijk. Daarnaast is er een belangrijke financiële reden om zijn werkzaamheden weer op te pakken: Maschhaupt rekende uit dat hij met een paar jaar doorwerken zijn pensioen aanzienlijk kan verhogen.

Eigenlijk is Hans Maschhaupt vijf maanden te vroeg geboren. Rijksambtenaren die na 11 mei 2007 de pensioengerechtigde leeftijd bereiken, hebben zelf de keuze om al dan niet door te werken. Die afspraak maakten de vakbonden met de overheid. De Centrale Raad van Beroep oordeelde deze week dat deze mogelijkheid ook moet gelden voor rijksambtenaren die voor 11 mei 2007 hun 65e verjaardag vierden.

Een beperking zou in strijd zijn met Europese regelgeving, die voorschrijft dat leeftijdsdiscriminatie alleen mogelijk is als dat wordt gerechtvaardigd door een legitiem doel. Dat kan bijvoorbeeld zijn wanneer de overheid in tijden van grote werkloosheid oudere werknemers door jongere wil vervangen. Zo’n doel was anno 2007 niet aanwezig, oordeelde de Raad.

De Haagse jurist zag er begin jaren 90 al tegenop vanwege zijn leeftijd het veld te moeten ruimen. Keer op keer zag hij hoe leeftijdsgenoten bij bezuinigingen met een financieel gunstige regeling afvloeiden. Drie keer weigerde hij zo’n regeling en ook via een inspraakorgaan op het departement probeerde hij het tij te keren om oudere werknemers te ontslaan.

Met de huidige discussie over het verhogen van de AOW-leeftijd zou je bijna vergeten dat er ook mensen zijn die moeten vechten om juist te blijven werken. De uitspraak van de raad heeft precedentwerking. Toch gaat het volgens Jan Hut van vakbond CMHF hoogstens om een handjevol 65-plussers die met deze uitspraak hun ‘eervol ontslag’ zullen aanvechten. Hut denkt dat alleen de „echte diehards” met het vonnis van de Centrale Raad van Beroep bij hun voormalige werkgever zullen aankloppen.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat liet deze week weten de uitspraak te bestuderen. Als het aan Maschhaupt ligt, gaat hij snel met zijn oude werkgever om de tafel. „Zo lang ik mij fit voel, kan ik minstens tot mijn zeventigste doorwerken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer