Manuscript Maimonides in Israël Museum
Het Israël Museum in Jeruzalem stelt in juni een exemplaar van de Mishneh Thora van de beroemde middeleeuwse Joodse geleerde Maimonides tentoon.
De Mishneh Thora brengt de Joodse wetten en voorschriften in één boek. Het manuscript bevat de laatste acht van de uit veertien boeken bestaande Mishneh Thora.Het Israël Museum leent het manuscript voor lange tijd van Michael Steinhardt uit New York, zo maakte het deze week bekend. In het conservatielaboratorium werd het werk volledig gerestaureerd. De tentoonstelling van de Mishneh Thora valt samen met de opening van het gerestaureerde museum.
Het rijk versierde document werd circa 1457 tot 1460 gemaakt in Italië door een zekere Nehemia in opdracht van Moses Anav. Hun namen verschijnen aan het einde van het werk. Nehemia schreef het werk van een ander exemplaar over.
In 2005 was het eerste deel van de Mishneh Thora al te zien in het Israël Museum. Het Vaticaan leende dat toen uit ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van het museum. De twee delen raakten van elkaar gescheiden in de negentiende eeuw.
Filosoof
De beroemde Spaans-Joodse filosoof en rabbijn Mozes ben Maimon, beter bekend als Maimonides of Rambam (1135-1204), had een grote invloed op het Joodse denken in zijn tijd, die tot op vandaag blijft gelden. Hij werd in het Spaanse Cordoba geboren in een voorname familie met veel rabbijnen. De familie moest vluchten vanwege de druk van de islamitische Almohaddynastie. Na een periode van omzwervingen vestigde zijn familie zich in 1160 in de stad Fez in Noord-Afrika. Daar ontving Maimonides een opleiding tot arts.
In 1165 reisde de familie naar het land Israël en naar Egypte. Zijn broer David ondersteunde hem financieel, zodat hij zich exclusief bezig kon houden met het wetenschappelijk werk. Later combineerde hij zijn werk als arts met het ambt van hoofd van de Joodse gemeenschap. Maimonides rondde zijn Mishneh Thora in ongeveer 1185 af.
Klassiek Hebreeuws
De Mishneh Thora wordt beschouwd als een van de belangrijkste samenvattingen van de Joodse wet aller eeuwen. Het werk is geschreven in helder, klassiek Hebreeuws uit de tijd van de eerste eeuwen van de jaartelling. Het boek bevat de hele omvang van klassiek rabbinale voorschriften, inclusief de wetten die de Joden in zijn tijd niet konden vervullen, waaronder de wetten die betrekking hebben op de tempeldienst.